artikel

Momentsleutels: doe je voordeel met deze aankooptips

Werkplaats 1330

Momentsleutels: doe je voordeel met deze aankooptips
Kleurcodering voor de maat en vasthoud functie voor de bout met behulp van een kogeltje. Dit zijn details die het verschil maken.

We pakken in de werkplaats steeds vaker de momentsleutel. En dan is goed gereedschap essentieel. Maar wat is een goede sleutel en waar moet deze aan voldoen? Onze gereedschapsspecialist David Thörig geeft praktische aankooptips en neemt enkele momentsleutels van gereedschapsspecialist Wera onder de loep.

Om de aanhaal-klus precies te klaren, hebben we vaak meerdere momentsleutels in huis. Die verschillende momentsleutels zijn meestal aangeschaft op basis van de diverse maten ratelsleutels die we al van oudsher gebruiken. Voor het fijne werk zien we de 1/4”-aansluiting, waarna we overgaan op de 3/8”. Het grootste wat je normaal gesproken in de tweewielerwerkplaats gebruikt, is de 1/2”.
Om lekker te kunnen werken, is het fijn om voor elke aansluiting een passende momentsleutel te hebben. Natuurlijk kun je met verlopen allerlei combinaties maken, maar om nauwkeurig een aanhaalmoment te bereiken laten we deze verlopen mooi in de gereedschapskar liggen.

Lees verder na de foto.

Wera heeft deze twee gereedschapsets speciaal voor de fiets samengesteld. De set met de momentsleutel beschikt over alle gebruikelijke doppen en bitdoppen die je voor de fiets nodig hebt. Het compacte setje kan onderweg maar zeker ook in de werkplaats van dienst zijn.

Professioneel gebruik vraagt professionele kwaliteit

Momentsleutels met bijbehorende gereedschappen voor professioneel gebruik vind je bij de bekende merken. Dit verhaal maken we aan de hand van de momentsleutels van de Duitse fabrikant van kwaliteitsgereedschap Wera. Zij leveren momentsleutels in alle mogelijke maten, waaronder tal van modellen die zeer geschikt zijn voor de fietsenmaker. Ook voor de bijbehorende doppen en bitdoppen grijp je bij dit merk niet mis.
Wera levert een hele reeks insteekgereedschappen. De 8 mm steeksleutel is bijvoorbeeld heel geschikt om het aanhaalmoment van een compressiemoer te kunnen controleren.

Dankzij de kleurcodering grijp je nooit mis

Onlangs introduceerde Wera twee gereedschapsets die specifiek voor de tweewielertechnicus zijn ontwikkeld. De eerste set is 16-delige met een 1/4” aansluiting momentsleutel. Met een instelbereik van 2,5 tot 25 Nm en de juiste selectie van (bit)doppen, kun je alle fietsonderdelen die binnen deze momentreeks vallen goed vastzetten. Handig van Wera is dat ze de (bit)doppen een kleurcodering hebben meegegeven. Je vindt de benodigde maat razendsnel. Tijdens de montage blijven de bouten dankzij de vasthoudfunctie (het kogeltje) keurig grip houden met het gereedschap. Ook handig; de 5 en 6 mm bitdoppen met een stiftlengte van 100 mm. Ideaal voor het losdraaien en vastzetten van een inbusbout, die alleen te bereiken is via een smalle boring zoals bij veel stuurpennen.

Compact én professioneel ratelsetje voor onderweg

De tweede set die Wera speciaal voor de fiets maakte, beschikt niet over een momentsleutel maar bevat een mini-ratel met bitjes. Deze is heel compact en geschikt voor onderweg. Door de hoge kwaliteit van de miniratel – ze kan maar liefst 65! Nm aan – zullen professionele monteurs deze set ook in de dagelijkse praktijk prima kunnen gebruiken.

Lees verder na de foto.

Meer dan handig: werkplaatskwaliteit in miniformaat.

Momentsleutel moet precies zijn

Essentieel is dat een momentsleutel nauwkeurig is. Wera geeft je die garantie door bij elke momentsleutel een keuringsrapport mee te leveren, waarop de nauwkeurigheid netjes staat vermeld. Het bedrijf garandeert deze nauwkeurigheid voor 1 jaar of 5.000 clicks. Daarna is het advies om de momentsleutel opnieuw te kalibreren. Hiervoor heeft de fabrikant een kalibratieservice (je moet de sleutel wel opsturen), maar er zijn ook bedrijven die dit aan de werkplaats verzorgen. In de fietsenbranche is kalibreren echter nog verre van gebruikelijk.

Je wilt niet turen naar kleine streepjes

Na het lezen van al die wetenswaardigheden over kwaliteit, precisie, enzovoorts wil je als monteur maar één ding: voelen. Belangrijk is dat het instellen van het moment gemakkelijk en precies gaat. Je wilt daarbij niet turen naar te kleine streepjes of slechte cijfertjes. Een duidelijk venstertje, met een zwarte schaalverdeling op een witte achtergrond, biedt geen ruimte voor twijfel. Prettig is vervolgens dat je het aanhaalmoment bereikt met een zeer duidelijk voelbare en hoorbare klik. Meer moet het niet zijn.

Hij moet lekker ratelen

Wat je bij de Wera momentsleutels direct ervaart, zeker als je al een poosje met slechte ratels aan het werk bent, is het verfijnde ratelmechaniek. Vooral bij het mini-rateltje uit de kleinste set is dit heel duidelijk. Om de zes graden vindt er een aangrijping plaats, zodat je met een minimum aantal polsbewegingen snel en precies kan roteren.

Lees verder na de foto.

Door de zeer fijne vertanding van de ratel is elke slag raak. Dat werkt prettig!

Handig: rechtsom én linksom aanhalen

Bij het aanschaffen van een momentsleutel sta je er eigenlijk nooit bij stil dat je soms ook ‘linkse’ schroefdraadverbindingen op moment vast moet zetten. Pas als je het een keer bent tegengekomen, ontdek je dat de momentsleutel weliswaar omkeerbaar is, maar dat linksom het moment niet kan worden bepaald. Linkse schroefdraadverbindingen komen we onder andere tegen bij trapas-cups en bij sommige boutverbindingen in het link-systeem van een geveerde achtervork. Omdat je niet wilt dat een bout uit zo’n frame/vork-constructie er tijdens het fietsen vandoor gaat, is een momentsleutel die zowel rechtsom als linksom werkt een aanrader.

Lees verder na de foto.

Eenvoudig de ratelkop in tegenovergestelde positie monteren, maakt de momentsleutel ook linksom werkend.

Linksom met insteek-systeem

Links- en rechtsom met moment aandraaien; handig!

Wanneer je op zoek bent naar een momentsleutel die ook linksom gebruikt kan worden, dan is de Click-Torque XP lijn van Wera interessant. Deze beschikt namelijk over een insteekkop. Voor momenten die linksom vastgezet moeten worden, plaats je de insteek-ratelkop gewoon in de tegenovergestelde positie op de momentsleutel. Hoe simpel maar doeltreffend wil je het hebben? Op de ratelkop plaats je vervolgens de (bit)dop die je nodig hebt voor het vastzetten van het onderdeel.
Wera levert naast de ratelkop ook tal van andere insteekgereedschappen voor dit systeem. Het wisselen van deze insteekgereedschappen gaat net zo snel als dat je dat gewend bent van een standaard ratelsleutel.

Lees verder na de foto.

Wera levert een hele reeks insteekgereedschappen. De 8 mm steeksleutel is bijvoorbeeld heel geschikt om het aanhaalmoment van een compressiemoer te kunnen controleren.

Ook handig; momentsleutel met  draaimoment-indicatoren

Momentsleutels met een standaard ingesteld draaimoment gebruiken we ook steeds vaker in de werkplaats en winkel. Voor repeterende werkzaamheden zoals het vastdraaien van stuurpennen en zadelpenklemmen waarbij meestal hetzelfde aanhaalmoment van 4 tot 5 Nm geldt, werken momentsleutels die precies op dit moment zijn ingesteld het snelst. Wera levert deze zogenoemde draaimoment-indicatoren in een 4 en 5 mm inbusversie en als torx in een TX20 en TX25.

Lees verder na de foto.

Draaimoment indicatoren zijn gemakkelijk voor aanhaalmomenten die vaak voorkomen.


Deze gereedschap-artikelen vind je vast ook interessant:

 

Reageer op dit artikel