artikel

VIDEO Manus van alles Joop van Beek heeft zijn zoon als baas

Werkplaats 1334

Als dertiger had Joop van Beek een SRV-wagen. Later werd hij chauffeur. En nu is de 57-jarige sinds enkele jaren werkzaam in de fietsenbranche. Nieuw is het vak niet voor Van Beek; opknappen van fietsen deed hij altijd al als hobby. “In de vrije uurtjes was ik altijd aan het sleutelen samen met mijn zoon Theo.” Zoonlief werd fietsenmaker en nam vier jaar geleden Vonk Tweewielers in Barneveld over.

VIDEO Manus van alles Joop van Beek heeft zijn zoon als baas

Joop van Beek hielp zijn zoon bij de overname: “Maar hij is de baas. Ik ben nu bij Theo in dienst als manusje van alles. En dat bevalt me prima.”

Wat was je mooiste klus?

“Niet lang geleden stond er een vrouw in de werkplaats met een 40 jaar oude, zwarte Phoenix damesfiets. Deze was van haar overleden oma geweest. De fiets moest worden opgeknapt en een wit frame, roze velgen en roze spatborden krijgen. We hebben de onderdelen laten stralen, poedercoaten en chromen onderdelen opnieuw verchroomd. Drie maanden zijn we ermee bezig geweest. Geld speelde schijnbaar geen rol, want voor de gemaakte kosten had ze ook een nieuwe fiets kunnen kopen. Maar ze had nu wel iets unieks; een fiets met emotionele waarde.”

Het artikel gaat verder onder de video.

 

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt?

“Een stel stond voor de etalage te kijken. Ik liep naar buiten en sprak ze aan. Ze zochten twee gebruikte fietsjes voor de camping. We kwamen gezellig aan de praat en uiteindelijk hebben ze drie nieuwe fietsen gekocht. Tweemaal een Gazelle Paris voor de camping en een Batavus Ways die thuis in Rotterdam moest worden bezorgd. Op de avond dat ik de fiets afleverde, bleek de vrouw jarig te zijn. Ik werd uitgenodigd en getrakteerd op een groot stuk gebak. Die mensen staan nog altijd op de camping en komen geregeld langs.”

Trots op het vak

  • Naam: Joop van Beek
  • Leeftijd: 57 jaar
  • Werkt bij: Vonk Tweewielers,Barneveld
  • Werkzaam in de branche: 4 jaar
  • Fietst op een: Koga E-Tour

Welke verkooptip heb je voor collega’s?

“Neem de tijd, je verkoopt immers geen snee brood. Zorg dat mensen met een goed gevoel de winkel uitgaan, mond tot mondreclame is onbetaalbaar. Bedenk altijd hoe je zelf behandeld wilt worden. Twijfelt de klant over een aankoop probeer ‘m dan beetje bij beetje te sturen. Zeg een extra servicebeurt toe of doe er een gratis tas of fietscomputer bij. Een ‘cadeautje’ blijft veel langer hangen dan korting.”

Wat ging er mis?

“Rond oud en nieuw had ik een lichtgrijze stadsfiets aangenomen met een flinke bobbel op de band. Op dat moment was er geen tijd voor een nieuw bandje omdat we midden in de vuurwerkverkoop zaten. Dus heb ik de ‘zwangere’ fiets in de werkplaats gezet. Een paar uur later een enorme knal; we schrikken ons rot. Bleek de band geknapt. Je wilt niet weten hoe wit de jongens achter de toonbank weggetrokken. Ook spannend: een Batavus ION had een accustoring en begon vlak na binnenkomst spontaan te roken. We hebben de zekering eruit getrokken en de fiets naar buiten gegooid.”

Wat maakt het vak zo leuk?

“De winkel, de werkplaats en elke dag met fietsen en klanten bezig zijn. En de fietsverhuur, daar houd ik me vooral mee bezig. Halen, brengen en nieuwe klanten werven. We hebben een mooie zaak met fijne collega’s en… ik mag werken met mijn zoon Theo. Ik heb nog nooit zo’n jonge baas gehad, haha.”


Lees ook de verhalen van deze mannen die trots zijn op hun vak:

 

Reageer op dit artikel