artikel

Eerste diploma’s opleiding Fietstechniek in de Achterhoek uitgereikt

Werkplaats 874

Eerste diploma’s opleiding Fietstechniek in de Achterhoek uitgereikt
Haben Gebregergish, Kbrom Tukue Futur en Fukada Tesfai behaalden hun diploma Niveau 1 en konden direct bij een bedrijf in de buurt aan de slag. Tweede van rechts docent Mike Jansen. (foto: TWE Academy)

Na Zeeland is er ook in de Achterhoek een praktijkgerichte vakopleiding die in samenwerking met de Tweewieler Academy is opgezet. Vorig jaar september startten in Doetinchem zo’n 15 deelnemers aan de opleiding voor Fietstechnicus Niveau 1 en 2. De eerste diploma’s werden vorige week uitgereikt.

Drie deelnemers uit Eritrea behaalden de opleiding Niveau 1 en hebben een baan gevonden in de omgeving. De opleiding is een samenwerking tussen Tweewieler Academy, MBO-opleidingscentrum Graafschap College en WerkRaat. WerkRaat is een sociale onderneming, die leerwerkplekken biedt voor jongeren en volwassenen met een overbrugbare afstand tot onderwijs en arbeidsmarkt.

Opleiding dicht bij huis

Directeur Henk Knipping van WerkRaat benaderde de Tweewieler Academy omdat hij merkte dat geïnteresseerden in een technische fietsopleiding de dichtstbijzijnde ROC-opleidingen in Arnhem en Enschede te ver vonden: “De verbinding per openbaar vervoer is niet geweldig en je bent lang onderweg. We zagen ook dat er een tekort is aan fietstechnici.”

Maatwerk per leerling

De leerlingen worden in Doetinchem opgeleid in een moderne werkplaats met 9 werkplekken. Het onderwijs naast de reguliere BBL opleiding is echt maatwerk volgens docent Mike Jansen: “De drie geslaagde mannen komen uit Eritrea. Dat is een echt fietsland, dus het sleutelen hadden ze al aardig in de vingers. Maar ze hadden natuurlijk wel een behoorlijke Nederlandse taalachterstand, daar zijn we gericht mee aan de slag gegaan. Andere leerlingen zijn bijvoorbeeld al verder met Nederlands of rekenen, die hebben meer behoefte aan extra tijd voor praktijk/techniek lessen. Zo bieden we dynamisch onderwijs aan.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

De leerlingen worden in Doetinchem opgeleid in een moderne werkplaats met 9 werkplekken. (foto TWE Academy )

Scholing in laagseizoen

In vergelijking met ‘gewone’ ROC’s worden jongeren bij de opleiding van de Tweewieler Academy vooral geschoold in het laagseizoen, zodat ze klaar zijn als het seizoen begint. Ook wordt de opleiding aangevuld met extra keuze/praktijklessen. In Doetinchem zijn inmiddels zo’n 15 leerlingen begonnen of gediplomeerd. Over heel Nederland zijn momenteel ruim 100 mensen in opleiding vanuit Tweewieler Academy op verschillende locaties in het land.

Goed onderwijs

Mike Jansen merkt dat fietsondernemers in de Achterhoek erg blij zijn met leerlingen die in Doetinchem geschoold zijn: “Ik heb zelfs een fietsspecialist in Brabant die hier zijn leerlingen naar toe stuurt. Het niveau is goed en ook omdat ze dan voor het seizoen klaar zijn.”
Yvo van Rotterdam vult aan: “We zijn een gewone BBL-opleiding, welke afgerond wordt met het MBO examen (theorie en praktijk) waardoor een erkend diploma Fietstechnicus niveau 2 wordt verkregen. Maar ook de door de branche erkende opleiding Branche Medewerker Basis wordt enorm goed ontvangen. Voor deze opleidingstrajecten werken we met vaste, actuele, high end lesobjecten. Voor het leer/werktraject van WerkRaat onder leiding van een leermeester staat Henk Knipping open voor werk in opdracht van fietsbedrijven in de buurt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan reparaties of het rijklaar maken.”

Reageer op dit artikel