artikel

VIDEO Mansour Faassen: ‘En dan vind ik condooms in de buddybak’

Werkplaats 2246

Mansour Faassen van Schietecat Tweewielers in Breda was op jonge leeftijd al gefascineerd door brommers en scooters. “Opvoeren was het leukste, kijken hoe hard een blok kan zonder kapot te gaan. 140 km per uur was m’n top, gereden op een rustig stukje snelweg, haha. Tegenwoordig doe ik het wat rustiger aan en gaat het me vooral om het opknappen van de gemotoriseerde tweewieler. De scooter is voor mij een vorm van vrijheid.”

VIDEO Mansour Faassen: ‘En dan vind ik condooms in de buddybak’

Wat was je mooiste klus?

“Dat is m’n eigen parelmoer paarse Puch maxi met antraciet gespoten velgen. Daar is niks origineels meer aan. Ik heb hem gestript, spatbord afgezaagd, platen en buizen ingelast, de achtervering verplaatst, het zadel vervangen door een sportzadel, schijfremmen gemonteerd in een nieuwe voorvork en een voetrem aangebracht. Helaas rijdt hij niet meer, maar ik heb hem nog wel.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt?

“Twee jaar geleden kwam er een klant in de winkel die ik aansprak met ‘meneer’. Dat was duidelijk verkeerd want ik kreeg zo’n rare blik. Dat was wel even een akelig moment. En pas geleden vond ik drie condooms in de buddybak van een scooter van een vijftigplusser. ‘Haal ze er even uit voordat je de scooter brengt’, denk ik dan. Gelukkig waren ze niet gebruikt, haha.”

In deze video vertelt Mansour Faassen waarom hij zijn vak zo leuk vindt:

Welke reparatietip heb je voor collega’s?

“Dat heb ik pas geleden bedacht en uitgeprobeerd. Als je na het vernieuwen van de lagers ook de cup van een kroonstuk vervangt, gebruik ik de oude cup als mal voor de nieuwe. Ik plaats de oude ondersteboven en sla de nieuwe cup er zo op. Je voorkomt beschadiging van het glijgedeelte waar het lager overheen draait. Het is niet de meest simpele tip maar het werkt wel.”

TROTS OP MIJN VAK

  • NAAM: Mansour Faassen
  • LEEFTIJD: 28 jaar
  • WERKT BIJ: Schietecat Tweewielers Breda
  • WERKZAAM IN DE BRANCHE: 7 jaar
  • RIJDT OP EEN: Yamaha Aerox, Peugeot Speedfight

Wat was je grootste blunder?

“Iets vergeten door drukte. Ik kon niet verder met een reparatie want het wachten was op een paar bestelde onderdelen. M’n collega zou de scooter afmonteren. Ik weet nog dat ik dacht dat ik hem moest zeggen dat ik de moer van het voorwiel er wel op had gedraaid, maar nog niet goed had vastgezet. Kreeg ik een paar dagen later een boos appje dat hij tijdens een testrit begon te slingeren vanwege een los voorwiel. Shit dacht ik toen, dat had zo maar anders af kunnen lopen.”

Wat maakt je vak zo leuk?

“Het helpen en bezig zijn met klanten vind ik leuk. De vraag waarmee ze komen naar tevredenheid oplossen. Maar natuurlijk ook het rijden op en het sleutelen aan scooters en brommers. De geur in de werkplaats en het smeer op de handen. Dit is voor mij geen werk, dit is m’n leven.”


Lees ook de verhalen van deze mannen en vrouwen die trots zijn op hun vak:

 

Reageer op dit artikel