artikel

Bitjes en bolkop sleutels: kwaliteit betaalt zich terug

Werkplaats 1263

Om in de werkplaats efficiënt te kunnen sleutelen, zijn snelheid en precisie twee belangrijke factoren. Goede bolkop sleutels en de juiste bitjes helpen je om klussen vlot en exact uit te voeren.

Bitjes en bolkop sleutels: kwaliteit betaalt zich terug
Unior inbus bolkop schroevendraaiers zijn in de kleinere maten ideaal voor het fijnere werk.

Het merendeel van de boutjes op fietsen is al jaren voorzien van een inbuskop. Een groot voordeel hiervan is de snelheid van monteren, helemaal wanneer je een bolkop inbussleutel kunt gebruiken; de inbus verwerkt in een bolletje. Grote voordeel van deze sleutelvorm is dat je de inbussleutel onder allerlei hoeken kunt plaatsen. Daardoor heb je veel meer sleutelvrijheid als met een normale stift inbussleutel.
Er schuilt echter wel een risico in het gebruik van de bolkop variant; door de ronde vorm is het contactvlak tussen sleutel en bout klein en beschadig je de bout sneller. Om schade aan de bout te voorkomen, is het raadzaam om met de bolkop niet echt vast of los te draaien. Daarvoor gebruik je beter een normale stift inbussleutel.

Inbus 2.0: de Wera HEX plus

Als je denkt dat inbussleutels in principe allemaal hetzelfde zijn qua vorm, dan heb je het volgens Wera goed mis. Deze fabrikant verdiepte zich goed in de mogelijkheden om gereedschap voor inbusbouten nog verder te verbeteren en ontwikkelde de HEX plus.
Wat er precies anders is aan de HEX Plus zie je op het eerste oog niet, maar ervaar je absoluut wanneer je ermee gaat werken.

Met de Wera HEX plus heb je een veel groter contactvlak in de inbuskop.

Vind je met een standaard inbussleutel geen grip meer in een beschadigde inbusbout, dan is de kans groot dat je er met een HEX plus-sleutel of -bit wel gewoon beweging in krijgt. Verantwoordelijk hiervoor is de speciale vorm. Met de Wera HEX plus heb je namelijk een veel groter contactvlak in de inbuskop. Het bekende ‘doordraaien’ waardoor de bout beschadigd raakt, wordt zo voorkomen.

HEX plus; uitgebreid programma

Wera past het HEX plus-systeem toe op alle mogelijke inbussleutels uit haar programma. De bekende haakse modellen inbussleutels van Wera hebben voor het snelle deel van de montage en demontage natuurlijk gewoon een bolkop aan één zijde.

Wera Torx heeft klemkracht en houdt vast

Ook bij torxbouten nam Wera geen genoegen met de bestaande gereedschapsvorm. Het door Wera geoptimaliseerde gereedschapsprofiel heet Torx HF en zorgt voor een klemkracht tussen de bout en het gereedschap. Door de profielvorm van het gereedschap blijft het boutje keurig op de sleutel of bit zitten en kan het zo richting de montageplek worden gebracht.
De vasthoudfunctie is een enorm gemak wanneer je in een kleine ruimte – waar je niet met de hand bij kan komen – een boutje moet plaatsen. Heel handig is dat Wera het setje torxsleutels met de maten die je veelal voor fietsen gebruikt, heeft uitgevoerd met een torx kogelkop aan de lange zijde. Zo kun je ook torx boutjes onder een hoek vast- of losdraaien.

Unior inbus met handvat

Net als Wera heeft Unior een lange historie als gereedschapsfabrikant. Fietsgereedschap is echter wel een specialiteit van Unior. Naast alle mogelijke handgereedschappen, heeft het bedrijf een complete lijn gereedschappen die specifiek voor fietsreparaties bedoeld zijn. Inbussleutels en bitjes horen daar natuurlijk ook bij.

Met de inbussleutel met handvat monteer je het snelst een standaard of crankbout.

Heel handig voor de fietsenmaker zijn de haakse inbusmodellen die voorzien zijn van een handvat. De inbussleutel met handvat in maat 8 lijkt echt specifiek voor de fiets te zijn ontworpen. Met deze sleutelvorm monteer je het snelst een standaard of crankbout. Na het aandraaien met de bolkop, wissel je van kant om de bout goed vast te zetten. Je profiteert dan van het grote contactvlak van de sleutel en het handvat.

 

Handig: Unior bolkop schroevendraaier

Blinkt de inbussleutel met handvat uit in de grotere maten, de bolkop schroevendraaiers van Unior gooien juist hoge ogen in de kleinere maten. Unior levert dit model daarom ook bewust van 2 tot 8 mm. Snel even een bidonhouder monteren, of een klein stelschroefje precies dat slagje onder een hoek geven; daar is dit gereedschap voor bedoeld.

 

Reageer op dit artikel