artikel

VIDEO Peter Jacobs van Mantel Den Bosch: ‘Geen jargon maar jip-en-janneketaal’

Werkplaats 1190

Peter Jacobs volgde een detailhandelopleiding en ging ervan uit dat hij, net als z’n moeder, zou gaan werken in de parfumeriebranche. Het liep echter totaal anders. Via een bijbaan als monteur bij Mantel werkte Peter zich op tot bedrijfsleider. Peter vertelt waarom hij trots is op zijn vak.

VIDEO Peter Jacobs van Mantel Den Bosch: ‘Geen jargon maar jip-en-janneketaal’

“Met een fiets ging je naar de kroeg, meer affiniteit had ik niet met fietsen. Het was vooral het verkopen dat me aansprak.” De liefde groeide langzaam maar tegenwoordig kun je hem alles vragen over city- en mountainbikes. “Het enthousiasme van collega’s werkte aanstekelijk, alhoewel ik niet zover ga als anderen die alles wat met fietsen heeft op tv volgen. Ik kijk liever maar een spannende voetbalwedstrijd of gooi een hengeltje tijdens het karper vissen.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt?

“Diefstal tijdens een testrit. Dat is me twee keer overkomen. De eerste keer gaf ik een fiets aan iemand mee die er ‘betrouwbaar’ uitzag en z’n papieren in de auto had laten liggen. ‘Ik geloof u wel, hoor ik me nog zo zeggen. Na een half uur was deze klant nog niet terug en ben ik zelf maar op de fiets gestapt en een rondje gaan fietsen, maar niks hoor. De volgende keer sta je erop dat een klant een paspoort of rijbewijs achterlaat, maar ook dan kan het misgaan. Nog niet zolang geleden deed ik weer aangifte op het politiebureau, bleek dat de dief zijn identiteitskaart een paar dagen eerder als verloren had gemeld. Dan heb je geen poot om op te staan.”

In deze video vertelt Peter Jacobs waarom hij zijn vak zo leuk vindt:

Wat was je mooiste deal?

“Anderhalf jaar geleden heb ik een e-bike verkocht aan een klant die al zo goed als rond was met Stella. Z’n buurjongen werkte bij Stella en samen hadden ze al een fiets uitgezocht. Voor de volledigheid wilde hij toch ook nog even enkele andere opties bekijken. Na het aanhoren van z’n wensen heeft hij proefgereden op een Pegasus Siena. Een week later kwam hij terug en vroeg naar mij. Hij had een goed gevoel overgehouden aan ons gesprek en voor ons gekozen.”

  • Naam: Peter Jacobs
  • Leeftijd: 32 jaar
  • Werkt bij: Mantel Den Bosch
  • Werkzaam in de branche: 16 jaar
  • Fietst op een: BMC Teamelite

Peter Jacobs Mantel Den BoschHeb je een goede verkooptip?

“Goed luisteren naar de klant en nooit iemand beoordelen op de buitenkant. Maak het klanten ook niet te moeilijk. Laat niet te veel fietsen zien anders krijgen ze keuzestress. In mijn verkoopgesprekken gebruik ik Jip en Janneke taal. Er zijn maar weinig klanten die weten wat een rollerbrake is, als je zegt dat het de opvolger is van de trommelrem en dat het geen onderhoud heeft bereik je meer. Collega’s gaan soms te snel over op vaktermen, klanten willen vervolgens niet dom overkomen, durven niets te vragen en doen alsof ze het begrijpen. Als ik denk dat de klant eruit is vraag ik niet of ze de fiets willen maar wanneer ze denken hem op te halen. Links- of rechtsom gaan ze met een fiets de deur uit. Het verkopen gaat me wel goed af.”

Wat ging er mis?

“Een aantal jaren geleden sprak ik een vrouw aan die bij de destijds nog de razend populaire Bobike kinderzitjes stond te kijken. Ik vertelde over de voordelen en het gemak dat ze met een extra bevestiging het zitje ook zo op de fiets van haar man kon plaatsen. ‘U bedoelt de fiets van mijn vrouw’, antwoordde ze rustig. Ik voelde me tot in m’n nek verkleuren. Sindsdien zeg ik partner in plaats van vrouw of man.”

Wat maakt het vak zo leuk?

“Vooral het contact met de klant, mensen adviseren en helpen een keuze te maken uit het enorme aanbod. We zijn een supergroot bedrijf maar ook een hecht familiebedrijf. Ik heb veel collega’s maar het is toch een groep. Asfaltvreten zoals veel collega’s doen vind ik maar niks, lekker fietsen door de natuur is meer mijn ding, of met een hengeltje aan de waterkant. Elk jaar hebben we een rond de Tour de France een bedrijfspoule, ik vul dan zomaar wat in.”

 

Reageer op dit artikel