artikel

VIDEO Janke Elzinga vindt de afwisseling in haar werk het leukst

Werkplaats 1387

In de rubriek Trots op het Vak spreekt Tweewieler met Janke Elzinga, werkzaam bij Fietsspecialist Sikke Boonstra Gorredijk. ‘Geen dag is hetzelfde, dat maakt het werk zo leuk.’

VIDEO Janke Elzinga vindt de afwisseling in haar werk het leukst

In de zomermaanden bezoekt Janke Elzinga samen met partner (Sikke Boonstra) graag concerten. “Het muziek- en theaterfestival Simmerdeis in Drachten bijvoorbeeld, vier dagen lang bandjes kijken en muziek luisteren. Op de fiets heen en terug. Slapen op locatie doen we wel als we naar het carnaval in Breda gaan. Verkleed als Batman en Spider-Women een nachtje feesten en een paar uurtjes slapen op een matras in de bedrijfsbus.”

In deze video vertelt Janke Elzinga waarom ze haar vak zo leuk vindt:

Wat is je mooiste deal?

“Een paar jaar geleden kwam er een lieve oude man met de fiets aan de hand de winkel in. Hij had waarschijnlijk een beroerte gehad en kon niet meer uit de voeten met z’n huidige fiets waarop hij z’n evenwicht slecht kon bewaren. Hij was verdrietig omdat hij dacht dat fietsen niet meer mogelijk zou zijn. Ik heb hem op een Sparta E-motion damesmodel met laag frame en instap gezet en meneer fietste er zo op weg. Bij elke servicebeurt komt deze klant nog altijd opgewekt binnen en bedankt me hartelijk voor het gegeven advies.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt?

“Mensen die bij je in de winkel komen maar van plan zijn een fiets online te kopen. Ze willen toch graag nog even van de expert horen of de gekozen fiets een goede is en welke maat ze moeten hebben. Als de eerste vraag die een moeder met een kind stelt is: ‘welke maat moet mijn zoon hebben’ weet ik al genoeg. ‘Laten we beginnen met wat voor soort fiets u zoekt of is voor u alleen de maat belangrijk’, vraag ik dan. Soms voelt een klant zich ‘ontmaskerd’ en geeft toe dat hij of zij eigenlijk een bevestiging voor een internetaankoop wil. Daar snap ik niets van, ik sta toch niet in de winkel om fietsen van internet te verkopen.”

Naam Janke Elzinga
Leeftijd 53 jaar
Werkt bij Fietsspecialist Sikke Boonstra Gorredijk
Werkzaam in de branche 6 jaar
Fiets op een Giant Aspiro E+1

Heb je een goede verkooptip?

“Verkoop vooral fietsen en accessoires die je zelf ook mooi en fijn vindt. Ik merk dat als ik over iets praat wat ik zelf leuk vind, ik steeds enthousiaster word en dat helpt bij de verkoop. Klanten krijgen een eerlijk advies en soms ketst een verkoop af. Soms zouden we misschien iets minder eerlijk moeten zijn om een verkoop erdoor te drukken. Aan de andere kant geloof ik niet dat dat werkt, ieder mens is verschillend en reageert anders op een ‘pushende’ verkoper.”

Wat ging er mis?

“Nog niet zolang geleden stond er een oudere man met een klein meisje in de winkel. Ze zochten een 12 inch kinderfietsje. In m’n enthousiasme vraag ik het meisje of ze het leuk vindt dat ze van ‘opa’ een nieuw fiets krijgt. Je raad het al, bleek het niet haar ‘opa’ maar haar vader te zijn. Hij pakte het gelukkig goed op, het zijn zelfs nog goede kennissen van ons geworden. Iets soortgelijks overkwam me met een mega-gezette dame die op zoek was naar een kinderzitje. Toen ik vroeg wanneer de kleine zou komen zei ze dat het kind al drie maanden oud was, haha. Sindsdien denk ik goed na voordat ik iets zeg.”

Wat maakt het vak zo leuk?

“De afwisseling, geen dag is hetzelfde. De ene dag boek je veel reparaties in en de andere dag wil iedereen een nieuwe fiets. Het is niet te plannen en het komt zoals het komt. In Gorredijk valt het gelukkig mee, maar in het verleden werd ik weleens genegeerd door klanten. ‘Wat weet een vrouw met gelakte nagels nou van fietsten’, zag je ze denken, ze wilden dan per se door een man geholpen worden. Gelukkig is het in Gorredijk nog niet voorgekomen, ik sta m’n mannetje wel.”

Reageer op dit artikel