artikel

Schwalbe Airless systeem betaalt zich snel terug

Werkplaats 3851

Schwalbe bracht eerder dit jaar het revolutionaire Airless System op de markt, een band zonder lucht. In plaats van lucht bestaat de binnenband uit een extreem elastisch thermoplastisch polyurethaan. De montage en verkoop vinden exclusief plaats via de gecertificeerde fietsenwinkel; een groot pluspunt voor de vakhandel. De eerste trainingen zijn inmiddels geweest. In dit Best Practice artikel vertellen 2 deelnemers hun ervaringen.

Schwalbe Airless systeem betaalt zich snel terug
Matthijs van de Kam legt Schwalbe Airless band om met een oplegapparaat. Stap 2. Foto Ton Kasterman Fotografie

“De training was nuttig en prima te doen”, zegt Stefan Bink van de gelijknamige fietsenzaak in Amstelveen. “We hebben de training gevolgd op initiatief van Schwalbe zelf”, zegt Bink. “We wilden graag iets unieks in onze werkplaats hebben en dat is dit product zeker. Vandaar dat we er ons graag in wilden verdiepen.” Maar voordat Bink de band mocht gaan verkopen, moest hij een training volgen. “Bovendien moet je een speciaal apparaat afnemen om de band te monteren.”

Al met al is het opleggen van een Schwalbe Airless band een simpel karweitje

Met training Schwalbe Airless systeem snel onder de knie 

Over de training, die zo’n anderhalf uur duurt en in de eigen werkplaats plaatsvindt, is Bink tevreden. “In het begin was het af en toe even goed kijken en ging het wel eens fout, maar we hadden het al snel onder de knie. Het is met name goed kijken of de machine de band er goed in legt. En het is best zwaar ook. Maar dat is een kwestie van oefenen denk ik. Al met al is het een simpel karweitje.” Het apparaat dat Bink bij de training aanschafte was een aardige investering, maar hij heeft het geld er al uit, zegt hij. “In 4 weken tijd hebben we al ongeveer veertig banden gemonteerd tegen een prijs van € 119,-.”

Doelgroep: e-bikers en woon-werkverkeer

Matthijs de Kam van Profile Smeeing en zijn team deden ook mee aan de training. “We verkopen en monteren de band nu een maand en de verkoop gaat prima. Vooral e-bikers, woon-werkverkeer en ouderen die ontzorgd willen worden, hebben veel aan deze band. Als winkel kunnen wij bovendien de garantie afgeven dat de band echt lekvrij is.”

De kosten voor de training plus het bandenapparaat halen we er gemakkelijk uit

Training Schwalbe Airless in eigen werkplaats

Net als collega Bink is ook De Kam tevreden over de training. “Je moet wel een bepaalde slag maken en er is best nog wel wat kracht voor nodig, maar als je het trucje eenmaal doorhebt, gaat het prima. En de kosten voor de training plus het bandenapparaat, ongeveer € 900,-, halen we er gemakkelijk uit vermoed ik. We hebben al aardig wat banden gemonteerd. De klant betaalt bij ons voor een voorband € 100,- en voor een achterband € 150,-.”

Lees meer over Schwalbe Airless System

Revolutionaire band zonder lucht van Schwalbe 

Schwalbe Airless omzetmaker voor vakhandel

 

Foto's

Reageer op dit artikel