artikel

‘Liever geen nachtje over slapen’

Werkplaats 1107

In de rubriek Trots op het Vak spreekt Tweewieler met Bernhard Ippel (27) van Bike Totaal Rijwielhandel J. van den Berg Doorn. Hij is al 10 jaar werkzaam in de branche. Ippel volgde als een van de eerste leerlingen in 2010 de destijds nieuwe opleiding tweewielertechniek niveau 3. Een aanvullende opleiding gericht op technische verdieping. “Het ging over de hydrauliek van voorvorken en remsystemen, verzekeringen afsluiten, taxaties van fietsen en in- en verkoop. In de vakantie gaat Ippel graag mountainbiken met z’n broer in Oostenrijk, Italië of Frankrijk. “Fietsen op het dak en lekker genieten.”

‘Liever geen nachtje over slapen’

De mooiste klus

“Enige tijd geleden heb ik in een keer twee elektrische fietsen van Flyer verkocht. E-bikes van zo’n vierduizend euro per stuk. Deze klanten zochten een combinatie van sportief en comfort, dan kom je al snel uit bij het topmerk. Voordeel van de fiets is dat je ‘m op bestelling kunt samenstellen. Ze kozen de beste versnellingsnaaf, aandrijving, remmen en Ortlieb tassen. Met de deal ben ik een paar weken bezig geweest.”

Gekste ooit meegemaakt

“Een paar jaar geleden kwam er geregeld een man in de winkel die alleen maar rondkeek en niets zei. Hij liep zelfs naar de werkplaats en waste daar z’n handen. Vervolgens ging hij weg. Na een van zijn bezoeken bleek dat er een huurfiets was gestolen. Na ongeveer een half jaar zag ik ‘m fietsen op de gestolen fiets die ik herkende aan de huurstickers. Ik heb ‘m staande gehouden en m’n collega gebeld. We hebben er zelfs de krant mee gehaald, haha.”

  • Naam: Bernhard Ippel
  • Werkt bij: Bike Totaal Rijwielhandel J. van den Berg Doorn
  • Leeftijd: 27 jaar
  • Werkzaam in de branche: 10 jaar
  • Fiets op een: Gazelle esprit, Rocky Mountain Element en Instinct

De verkoop/reparatietip

“Tijdens het verkopen goed luisteren naar wat een klant wil en als het kan een deal meteen rond maken. De klant heeft de centjes op zak en is dan vaak warm voor de koop. Laat ze er geen nachtje over slapen, mogelijk zie je ze nooit weer. Kom bij twijfel met een scherpe prijs, maar zeg erbij dat de aanbieding alleen vandaag geldt. Na een uurtje investeren mag je best vragen of je de koop rond mag maken. Wat betreft de werkplaats, zorg voor voldoende voorraad onderdelen zodat je reparaties direct kan afronden.”

Wat ging er mis

“Vorig jaar moesten we veertig huurfietsen voor een bedrijfsuitje naar de Dorpsstraat in Elst brengen. M’n collega had de bestelling aangenomen, ik had de factuur gemaakt en onze chauffeur bracht de fietsen weg. Na een half uurtje werd ik gebeld dat er geen Dorpsstraat is in Elst. Bleek dat het Elst bij Arnhem was i.p.v. bij Doorn, haha. Daar hadden we niet aan gedacht. En ik heb eens een schakeltje van een ketting verkeerd gemonteerd, na een paar dagen stond de klant met een kapotte ketting boos in de winkel.”

Wat maakt het vak zo leuk

“De diversiteit. De eerste zes jaar stond ik alleen in de werkplaats maar tegenwoordig doe ik alles. Wat me ook aanspreekt zijn e-bikes, de verkoop ervan heeft een vlucht genomen. Vandaag de dag is zeventig procent van de verkochte fietsen elektrisch. Ook zie ik steeds vaker jongeren op weg naar school over de Utrechtse heuvelrug fietsen op een e-bike. Tot slot de stroom aan nieuwe technische ontwikkelingen. Fietsnavigatie die je met je mobieltje kunt koppelen. Prachtig toch.”

Reageer op dit artikel