artikel

Fabrikanten presenteren nieuwe gereedschappen op Eurobike

Werkplaats 75

Op een beurs als de Eurobike presenteren natuurlijk ook fabrikanten van gereedschap hun nieuwe collectie. Het aantal fabrikanten dat zich gespecialiseerd heeft in fietsgereedschappen is niet zo heel groot. De meesten waren aanwezig op de beurs in Friedrichshafen. In dit artikel de nieuwste producten van Unior, Bici Support, Super B tools, Feedback sports en Birzman.

Unior op Eurobike

Unior-gereedschappen zien we de laatste jaren steeds vaker in de tweewieler werkplaatsen. Deze gereedschapspecialist is actief in meerdere industrieën, maar de divisie fietsgereedschappen nemen ze heel serieus. Voor elke mogelijke reparatie aan de fiets hebben ze het juiste gereedschap. Erg handig zijn ook de sets die Unior heeft samengesteld voor specifieke reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld een set speciaal voor veersystemen. Aan alles is gedacht voor deze set. Van diverse stempels voor het plaatsen van keerringen, tot het gereedschap voor het vervangen van een glijbuslager uit een achterschokbreker. Maar ook een haaksetje voor het demonteren van o-ringen, en een dop 26 mm voor de top cap van een Fox voorvork bijvoorbeeld.

Unior gereedschappen

Een voorbeeld van een slim samengestelde set van Unior. Al het gereedschap voor reparaties aan voorvorken en schokbrekers keurig bij elkaar.

Bici Support presenteert kleinere noviteiten

Vanuit Italië komt het professionele gereedschap van Bici Support. Deze firma heeft zich gespecialiseerd in werktafels, reparatiestandaards en apparatuur voor het bepalen en afstellen van de juiste positie op de fiets. Tussen al deze relatief grote werkplaatsapparatuur vielen een paar kleinere noviteiten direct op.

Gereedschap om crank tegen te houden

Uniek en zeer handig is het gereedschap dat gemaakt is om een crank tegen te kunnen houden. In het sportieve segment zien we steeds vaker pedalen die enkel met een inbussleutel gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Wanneer zo’n pedaal met overtuiging vastgedraaid zit, kan het demonteren via de achterzijde van de crank een lastige klus worden. Bici Support heeft hiervoor een hefboom gemaakt waarmee de crank tegengehouden kan worden op het moment van kracht zetten. De crank wordt daarbij ondersteund door twee kunststofrollen zodat er geen beschadigingen aan het crankoppervlak ontstaan. De hefboom is bovendien uitschuifbaar om ook de extreme krachten die soms nodig zijn op te kunnen vangen. Dit gereedschap werkt veilig en snel.

Bici Support Crank tegenhouder

Bici crank-tegenhouder: het gereedschap om veilig een crank tegen te kunnen houden tijdens de demontage van een pedaal.

Een ander opvallend gereedschap dat getoond werd op de Eurobike, was het afstelgereedschap voor schoenplaatjes. Een fietsschoen heeft nu eenmaal een vorm die zich niet makkelijk laat fixeren. Dat kan heel lastig zijn wanneer je exact de positie van de schoenplaten wilt bepalen. Het gereedschap zelf klem je in de bankschroef, met de drie instelbare referentiepunten creëer je een aanslag waarmee je de schoenplaat op de gewenste positie kan vastzetten.

Bici Support schoenplaatafstel-gereedschap: Bici Support maakt het mogelijk om schoenplaten exact in positie te kunnen monteren.

Bici Support schoenplaatafstel-gereedschap: Bici Support maakt het mogelijk om schoenplaten exact in positie te kunnen monteren.

Super B tools: bewezen maar verfijnd ontwerp

Veel fietsgereedschap komt van oudsher uit Europa, maar vanuit Azië zien we de laatste jaren ook steeds vaker nieuwe aanbieders komen. Het Taiwanese Super B maakt sinds 1990 gereedschappen voor hobby- en professioneel gebruik. Door de goede kwaliteit en verkrijgbaarheid heeft dit merk zijn weg gevonden naar de Nederlandse vakhandel. In de collectie vind je alle gereedschappen om serieus mee te kunnen werken. De gereedschappen hebben meestal een bewezen ontwerp, maar Super B heeft een aantal van deze ontwerpen in detail toch weer weten te verfijnen.

Met deze adapterset maak je de Super B-wiel richtbokken uit de professionele serie geschikt voor naven tot 210mm inbouw.

Met deze adapterset maak je de Super B-wiel richtbokken uit de professionele serie geschikt voor naven tot 210mm inbouw.

Helemaal actueel is het tooltje voor het begeleiden van leidingen en kabels bij een interne framemontage. Super B kiest hier voor het gebruik van een krachtige magneet en verpakt alle benodigdheden voor deze klus in een vouwgereedschapje. Belangrijk nieuws voor bezitters van de Super B professionele wielrichtbokken is de extensieset om de richtbok geschikt te maken voor bredere naven. Een MTB plus bandenmaat, of een fatbike-wiel met een naafbreedte tot 210 mm past dan in één keer wel weer in de richtbok.

Feedback sports, door echte fietsmonteurs

Naast de mooie opbergoplossingen voor de fiets en reparatiestandaards heeft deze Amerikaanse firma inmiddels ook een serie fietsgereedschappen. Aan de details kun je goed zien dat hier echte fietsmonteurs mee bezig zijn geweest. Zo is er bijvoorbeeld een kruiskopschroevendraaier waarbij de achterkant van het handvat is voorzien van de bekende vertanding om een crankdop van een Shimano two-piece crankset los of vast te kunnen draaien.

Feedback Sports kruiskop schroevendraaier met vertanding aan het uiteinde van het handvat voor Shimano crankdoppen.

Feedback Sports kruiskop schroevendraaier met vertanding aan het uiteinde van het handvat voor Shimano-crankdoppen.

Een ander doordacht detail vind je bij het T-model inbussleutel. Dit klassieke model inbussleutel met aan alle drie kanten een rechte inbusstift (geen bolkop) is in de industrie geen noviteit. Alleen de gebruikelijke lengte voor dit gereedschap is vaak te lang om fijn te kunnen gebruiken tijdens reparaties aan een fiets. Feedback Sports heeft dit aangepakt en levert nu een mooie set van 2,5 tot en met 6 mm, waarmee je wel in kleinere ruimtes kunt werken.

"<yoastmark

Birzman presenteert nieuwe tang

Voor goed werkend design gereedschap moet je bij Birzman zijn. Dat het echter niet meer alleen om gereedschap voor onderweg gaat, bewijst de laatste nieuwe tang. Met dit ontwerp lijken de dagen voor de traditionele ‘kettingzweep’ geteld te zijn. Dit oude ontwerp begon de laatste jaren letterlijk zijn grip te verliezen op de huidige cassettes met uiterst dunne tandkransen en lage schakelprofielen. Met deze tang kun je de cassette op een veilige manier goed vasthouden om de borgring los te kunnen schroeven uit de cassette body.

Birzman tang

Met deze tang van Birzman kun je de cassette op een veilige manier goed vasthouden om de borgring los te kunnen schroeven uit de cassettebody.

Reageer op dit artikel