artikel

‘Niet te zakelijk of te netjes’

Werkplaats 98

‘Niet te zakelijk of te netjes’
Schipper Tweewielers - Kevin Kuipers

Kevin Kuipers werkt al vanaf z’n vijftiende in de showroom en de werkplaats. Wat begon als een bijbaantje groeide uit tot een fulltime job. Tussendoor volgde hij nog een opleiding tot automonteur. “Ik heb netjes m’n monteursdiploma gehaald maar kwam er tijdens m’n stage achter dat ik het contact met de klanten miste. Ik praat namelijk graag,” glimlacht Kuipers.

  • Naam: Kevin Kuipers
  • Werkt bij: Schipper Tweewielers Vriezenveen
  • Leeftijd: 23 jaar
  • Werkzaam in de branche: 8 jaar
  • Fiets op een: Fondriest TF4 en een Gazelle impala

Kevin heeft één grote hobby: airsoft. “Een militaire simulatiesport met replica’s, wapens mogen we niet zeggen. Noem het oorlogje spelen voor volwassenen. Zo’n 150 mensen spelen twee zondagen in de maand missies. Voorheen in België maar sinds het in 2015 legaal is ook in Nederland.”

De mooiste klus

“Twee jaar geleden heb ik een legergroene Sparta Leopard verkocht aan Jaap Amesz, beter bekend als Terror Jaap. Ik had het eerst niet in de gaten maar m’n collega herkende de zeker 150 kilo zware winnaar van het tv-programma de Gouden Kooi. Amesz vroeg met lijzige stem: “Ik zoek een stevige fiets.” Tijdens het testen hoorde je dat de fiets het moeilijk had. De Leopard is een robuuste fiets met dikke buizen maar voor de zekerheid hebben we extra dikke spaken in het achterwiel gemonteerd, haha.”

Gekste ooit meegemaakt

“Geld in een kettingkast! Een Batavus Mambo kwam binnen met een lekke achterband. Als extra service kijken we ook altijd de versnelling en remmen na en spannen de ketting. Bij het openmaken van de kettingkast rolden er twee zwartvette één euro muntstukken uit. We hebben ze schoongepoetst, in een zakje gestopt en met een kabelbinder aan het stuur gehangen. De klant kon zich niet meer herinneren dat ze geld was verloren en stopte het met een lach in de fooienpot.”

De verkooptip

“Enthousiasme, lachen en gezelligheid. In Vriezenveen moet je niet te zakelijk of te netjes doen. Mensen willen gewoon een ouderwetse gezellige winkel

waar je ook kunt binnenlopen voor een praatje of een kop koffie. Men moet niet het idee hebben dat de portemonnee uit de broekzak wordt getrokken. De gunfactor speelt in het dorp een belangrijke rol.“

Wat ging er mis:

“Oei, dat was een grote blunder. In de werkplaats was ik bezig met een lekke achterband van een Gazelle Paris toen er klanten in de winkel kwamen. Zonder af te maken waar ik mee bezig was ben ik ze gaan helpen en heb een fiets verkocht. Opgetogen in de werkplaats haalde ik de fiets uit de takel en zette ‘m buiten. De klant die ‘m kwam ophalen was na een paar minuten weer terug. ‘Volgens mij is de fiets niet goed gerepareerd,’ zei hij. Bleek dat ik vergeten was om één van de asmoeren te monteren. Sindsdien gaan alle onderdelen in een magnetisch bakje en is de fiets pas klaar als het bakje leeg is.”

Schipper Tweewielers - Kevin Kuipers

Schipper Tweewielers – Kevin Kuipers

Wat maakt het vak zo leuk:

“Het leukst vind ik het contact met klanten. Daarnaast ben ik opgegroeid tussen de fietsen. Mijn opa had een fietsenzaak in Enschede waar we altijd speelden. De omgeving voelt gewoon heel vertrouwd. Bij Schipper tweewielers werken we ook nog eens met een jong en hecht team. Ik kan het werk altijd blijven doen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel