artikel

Time Sports komt met handige tweezijdige pedaal

Werkplaats 88

Time Sports komt met handige tweezijdige pedaal
Time heeft voor dit seizoen veel nieuws, zoals een slim clipless/platform pedaal.

Aan het einde van de jaren ’80 zorgden twee Franse firma’s voor een ware revolutie op fietsgebied. Met succes wist Look de techniek die ze in huis hadden voor het maken van skibindingen toe te passen in het eerste clipless race pedaal. Niet veel later volgde Time met zijn versie van een clipless race pedaal en deze fabrikant kreeg nog meer naamsbekendheid toen ze met een clipless off-road pedaal kwamen.

Time heeft heel lang de slogan ‘la defi’ oftewel ‘de uitdaging’ gevoerd en dat moet het indertijd echt zijn geweest. Want hoe maak je nu een clipless pedaal die ook goed in en uit klikt in de modder en dezelfde bewegingsvrijheid biedt als de geroemde wegpedalen van dit merk? Time slaagde er wonderwel in met de befaamde ATAC-pedalen. De ATAC-serie is in de loop der jaren op een aantal punten verfijnd, maar de basistechniek is in principe altijd hetzelfde gebleven.

Time Sports opgenomen in Rossignol-groep

Buiten dat beide pioniers op het gebied van clipless pedalen uit Frankrijk komen, is er sinds kort nog een gelijkenis tussen deze twee firma’s. Time is namelijk onlangs opgenomen in de Rossignol-groep, en dan weten de wintersporters onder ons al genoeg. Rossignol heeft een lange historie in het produceren van bergsportartikelen, zoals skibindingen. Bij Time zijn hierdoor al veel zaken veranderd om ook voor de toekomst een sterk innoverend merk te kunnen blijven. De nieuwe samenwerking is gunstig voor de ontwikkeling van alle Time-producten. We kunnen daarom op korte termijn ook meer verwachten op het gebied van nieuwe frames en fietsen. Pedaalsystemen zullen altijd heel belangrijk blijven voor Time, maar dezelfde aandacht wordt ook besteed aan frames en fietsen.

Door eenvoudigweg dit contragewichtje van positie te veranderen bepaal je in welke stand het Time Link pedaal terugkomt.

Door eenvoudigweg dit contragewichtje van positie te veranderen bepaal je in welke stand het Time Link pedaal terugkomt.

Eerste echte noviteiten

Misschien niet direct opvallend, maar des te meer als je regelmatig met Time-pedalen werkt, zijn de nieuwe easy-cleat schoenplaatjes. Bij alle ATAC-pedalen hoorde een plaatje dat afhankelijk van de gekozen montage een release angle van 13° of 17° heeft. Het easy-cleat schoenplaatje heeft een release angle van 10°, waardoor het in- en uitklikken nog vlotter verloopt. Het easy-cleat plaatje is overigens niet de vervanger van het eerste schoenplaatje. Beide versies zijn vanaf nu leverbaar zodat de consument zelf mag kiezen.

Bewegingsvrijheid ATAC-pedaal

Time denkt daarbij al wel met de consument mee en levert de basispedalen uit de ATAC-serie (xc2 en xc 4) direct met het easy-cleat plaatje. Performance modellen zoals de xc 6/xc 8/xc 12 komen nog steeds met het 13°/17° plaatje. Wat geen invloed heeft op de keuze tussen de twee plaatjes of de montage positie van het 13°/17° plaatje, is de bewegingsvrijheid die je hebt met Time-pedalen. Een Time ATAC-pedaal laat na het in klikken een rotatie van + of – 5° (angular float) en 2,5mm zijwaartse speling (lateral float) toe. Deze bewegingsvrijheid voorkomt veel knie- en andere gewrichtsproblemen die tijdens het fietsen met clipless pedalen kunnen ontstaan.

"<yoastmark

Link-pedaal met slimmigheidje

De lijn ATAC-pedalen bestaat al jaren uit off-road pedalen voor de verschillende MTB-disciplines. Geheel nieuw is het Link-pedaal, dat ook werkt volgens hetzelfde principe als de ATAC-pedalen. Dit pedaal wordt echter apart gepositioneerd in de collectie, omdat het bedoeld is voor hybride en urban fietsen. Het Link-pedaal is namelijk te gebruiken als tweezijdig pedaal. Een ruim platform met grip voor gewone schoenen, en clipless aan de andere zijde voor de sportieve ritjes. Nog niks vernieuwends, want Time had net als de concurrentie al eerder zo’n pedaal in de collectie. Het Link-pedaal heeft echter een slimmigheidje meegekregen.

Contragewichtje in pedaal

Alle pedalen die tweezijdig te gebruiken zijn, hebben de onhebbelijkheid om altijd terug te keren in de positie die je niet wilt. Time heeft dit opgelost met een contragewichtje waarmee je kan bepalen in welke positie het pedaal terug moet komen. Het plaatsen van dit contragewichtje gaat snel, zodat je op elk moment kunt beslissen hoe je het pedaal wilt gaan gebruiken. Met het oog op de toekomst verwacht Time veel van het Link-pedaal. Gebruikers van sportieve e-bikes, of speed pedelecs zullen door de hogere fietssnelheden meer controle willen hebben over hun tweewieler. Een clipless stand voor de sportieve ritten en het langere forensenwerk en een normaal platform voor de korte ritjes met gewone schoenen, is perfect voor dit soort fietsen.

Reageer op dit artikel