nieuws

Giant best beoordeeld in BOVAG onderzoek

Retailing 1281

Giant best beoordeeld in BOVAG onderzoek
De resultaten van RODI worden gebruikt voor de samenstelling van het jaarlijkse dealeradviesboek. Foto BOVAG

Ruim 400 fietsbedrijven hebben het Relatie Onderzoek Dealer Importeur van BOVAG ingevuld. Hieruit blijkt dat de relatie met Giant dit jaar het hoogst wordt gewaardeerd met een 8,0, direct gevolgd door Cube en Koga die beiden een 7,8 scoorden. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel fietsdealers niet tevreden zijn over de arbeidstijdvergoeding voor garantiewerk en het bijbehorende uurtarief.

De respondenten geven het uurtarief en de arbeidstijd respectievelijk een gemiddeld rapportcijfer van 3,7 en 3,5. Fietsbedrijven zijn niet alleen maar negatief over de garantieafhandeling. Over het aantal goedgekeurde garantieclaims (6,5) en de snelheid waarmee die worden afgehandeld (6,4) is men gemiddeld voldoende tevreden.
De procedure van de garantieafhandeling scoort dit jaar voor het eerst boven een zes (6,1).

Groeiende verschillen tussen merken

Uit het RODI onderzoek komt naar voren dat de verschillen tussen de best en slechtst presterende fietsmerken steeds groter worden. De relatie met fietsfabrikant Giant, vorig jaar nog tweede, wordt dit jaar het hoogste gewaardeerd met een 8,0 (stijging 0,5 ten opzichte van 2016). Cube en Koga volgen daar direct achter met een 7,8 (respectievelijk een stijging van 0,5 en 0,2).

Gedeelde laatste plaats voor drie merken

Drie merken eindigen een gedeelte laatste plaats met een 6,3: Batavus (-0,3 ten opzichte van 2016), Gazelle (onveranderd) en Sparta (-0,2). Het gemiddelde algemene rapportcijfer komt uit op een 6,9. Dat is een tiende punt hoger dan vorig jaar, en hetzelfde niveau als in 2015 (zie onderstaande tabel).

Lees ook
Resultaten RODI 2016

Zorgen over winstgevendheid

Fietsbedrijven maken zich nog steeds zorgen maken over de winstgevendheid van de merken, zowel op korte als op lange termijn. Over alle merken gezien is de winstgevendheid volgens 39% van de respondenten verslechterd, waarmee deze groep 4% kleiner is dan vorig jaar. De grootste (midden)groep geeft aan dat de winstgevendheid dit jaar hetzelfde is als vorig jaar.

Groep met ‘verbeterde’ winstgevendheid toegenomen

Goed nieuws is dat overall de groep dealers met een ervaren ‘verbeterde’ winstgevendheid is toegenomen: van 9% in 2016 naar 15% dit jaar. Voor de lange termijn wordt de winstgevendheid over alle merken tezamen beoordeeld met een 4,6.

Dealeradviesboek BOVAG

De uitgebreide resultaten van RODI zijn terug te lezen in het Dealeradviesboek. In het Dealeradviesboek wordt de samenwerking met de fabrikanten geëvalueerd. Daarnaast lichten de juristen van BOVAG de voorwaarden en contracten van de belangrijkste fietsleveranciers en -fabrikanten door.
Download het dealeradviesboek op de site van BOVAG (exclusief voor leden)

 

Foto's

Reageer op dit artikel