nieuws

Terugvorderen BTW gebonden aan strikte regels

Retailing 3145

Terugvorderen BTW gebonden aan strikte regels
Bike Totaal-ondernemer Martin van der Wel heeft actief aangekaart dat het BTW-tarief op arbeidsloon voor werkzaamheden die samenhangen met een nieuwe fiets naar 6% moet. Foto Dynamo Retail Group

Op tweewieler.nl hebben we geschreven over het terugvorderen van BTW in het kader van het verlaagde BTW-tarief (van 21 naar 6%). Dit geldt voor de arbeidslooncomponent voor werkzaamheden rondom nieuwe fietsen. Inmiddels is duidelijk dat de onderbouwing en inregeling door de detaillist van een BTW-suppletie strikt beoordeeld gaat worden door de belastingdienst.

De belastingdienst heeft naar aanleiding van de publicaties op tweewieler.nl en in Tweewieler veel vragen en reacties ontvangen. Men heeft aangegeven dat de informatie die Tweewieler geeft verder aangescherpt moet worden. Het gaat om de volgende standpunten:

  1. Service- en onderhoudspakketten. Onder voorwaarden: Het pakket moet op de factuur apart staan vermeld. Het gaat om een vooruitbetaalde vergoeding. Het bedrag moet gelijk zijn aan het bedrag dat berekend zou worden als de klant de servicebeurten afzonderlijk zou afnemen.
  2. Kosten rijklaar maken nieuwe fiets. Ook onder voorwaarden. Als de fiets uit eigen voorraad is geleverd, geldt het hoge BTW-tarief van 21%. Betreft het een online gekochte fiets die de koper zelf rijklaar moet maken en hiermee bij u komt omdat de fiets niet functioneert en dus gerepareerd moet  worden, dan geldt dit als herstellen en mag u het 6% tarief hanteren!

LET OP: Aanscherping van de standpunten

  1. Onder punt 1. staat vermeld dat het bedrag gelijk moet zijn aan het bedrag dat berekend zou worden als de klant de servicebeurten afzonderlijk zou afnemen. De belastingdienst geeft aan dat dit niet helemaal juist is: het bedrag mag niet hoger zijn! (maar gelijk of eventueel lager).
  2. De tekst bij punt 2. dat onder voorwaarden de kosten van het rijklaar maken van een nieuwe fiets onder het verlaagde tarief valt, moet worden genuanceerd. Het verlaagde tarief is uitdrukkelijk slechts van toepassing als er daadwerkelijk sprake is van reparatie van een defect aan de nieuwe fiets! De interpretatie dat er sprake is van het ‘herstellen’ van een fiets wanneer een klant er zelf niet in slaagt om de nieuwe fiets rijklaar te maken (en de fiets dus niet ‘functioneert’) en het verder rijklaar maken overlaat aan de rijwielhandelaar, klopt dus niet. Er moet daadwerkelijk een mankement aan de fiets zijn geconstateerd.

Positieve reacties en veel vragen

Daan Luijkx van H&L Accountants & Belastingadviseurs en motor achter het verlaagde BTW-tarief, meldt eveneens dat zijn kantoor erg veel vragen hierover heeft ontvangen. “Van ondernemers, maar ook van collega-accountantskantoren. De meeste vragen gaan over de onderbouwing voor de BTW-suppletie. Deze moet zeer secuur zijn. Wij zijn momenteel bezig om aan de hand van gegevens van onze klanten dossiers op te bouwen die we willen voorleggen ter beoordeling door de belastingdienst. Waarmee zitten we goed qua onderbouwing van de BTW-suppletie, wat kan nog beter? Op basis hiervan kunnen we de BTW-suppletie voor onze klanten en de belastingdienst soepel(er) laten verlopen.”

Reageer op dit artikel