nieuws

GfK: juni positief ondanks slecht weer

Retailing 854

GfK: juni positief ondanks slecht weer
Het aantal verkochte stadsfietsen daalde olgens GfK Panelmarkt in juni 2016 met 2% en de omzet noteerde een daling van 3%. Foto: Bobike

Ondanks dat juni een zeer natte maand was (bron: KNMI), verliep de maand toch positief voor de fietsenbranche. Het totaal aantal verkochte nieuwe fietsen steeg in juni met 6% vergeleken met een jaar eerder. De omzet groeide met 7%.

Marktonderzoeksbureau GfK (GfK Panelmarkt) signaleert een opvallende groei binnen het ‘branchevreemde kanaal’ in de maand juni. In die maand vertegenwoordigde dit kanaal 6% van het totaal aantal verkochte fietsen, vergeleken met 4% in 2015. Vooral stadsfietsen werden hier goed verkocht tegen een relatief lage gemiddelde prijs van iets boven de € 200,-.

Vakhandel goed voor 94% marktaandeel

De vakhandel, in juni dus goed voor 94% van het aantal verkochte nieuwe fietsen, liet een stijging zien van 4% in volume en 6% in omzet. Deze groeicijfers komen vooral op het conto van de elektrische fietsen. Zo werden er in juni 20% meer e-bikes verkocht, en liet de omzet een groei van 16% zien. Naast e-bikes zagen we ook groeicijfers binnen het segment kinderfietsen. In afzet groeide dit segment met 5% terwijl de omzet met 3% is toegenomen.

Daling segment sportfietsen

Opmerkelijk is de daling in het segment sportshybride/racefietsen en MTB/ATB. Hier daalden de verkoopcijfers met 10% (in volume). De omzet van MTB/ATB daalde zelfs met 16% doordat de gemiddelde verkooprijs in juni zakte naar € 939,-. Binnen sportshybride/racefietsen daalde de omzet licht met 1%. Hier steeg de gemiddelde prijs juist met 8% naar € 1.244,-.

Stadsfietsen daalden ook in stuks en omzet

Ook binnen hybride/tourfietsen werden minder fietsen verkocht. Hier betrof het 4% minder verkochte fietsen tegenover een omzetdaling van 8%. Stadsfietsen lieten tot slot ook negatieve cijfers zien. Het aantal verkochte stadsfietsen daalde met 2% en de omzet noteerde een daling van 3%.

GfK monitor Fietsenverkoop

Reageer op dit artikel