nieuws

November 2014: omzetaandeel vakhandel bijna 100 procent

Retailing

November 2014: omzetaandeel vakhandel bijna 100 procent
Opvallend in de resultaten van het GfK retailpanel voor de fietshandel is de plotselinge groei van hybride/toerfietsen in augustus.

De tweewielerspecialisten in het GfK-panel lieten in november 2014 zien dat 95 procent van alle fietsverkopen plaatsvonden bij de vakhandel. Het omzetaandeel van de vakhandel kwam daarbij uit op maar liefst 99 procent.

In de maand november kwam er nog een flinke schep bovenop bij de maand oktober waar al ruim 30 procent meer nieuwe fietsen werden verkocht vergeleken met oktober 2013. Het aantal verkochte nieuwe fietsen binnen de vakhandel groeide met bijna 60 procent. De omzet groeide gelijkmatig mee (+59 procent).

Groei branchevreemd geremd door faillissement Halfords

In totaal (GfK Panelmarkt) steeg het aantal nieuw verkochte fietsen met 48 procent. Deze totale groei blijft achter aan die van de vakhandel mede als gevolg van het faillissement van Halfords binnen het branchevreemde kanaal. Kijkend naar branchevreemd zien we nog wel groei bij de bouwmarkten, maar dan voornamelijk op kinderfietsen.

Zestig procent meer elektrisch

De afzet groeide bij de vakhandel met een kleine 60 procent. Alle segmenten laten daarbij groei zien. Het grootste segment stadsfietsen, in november goed voor 59 procent van het aantal verkochte fietsen, groeide met 73 procent zeer sterk vergeleken met november 2013. De verkoopcijfers van elektrische fietsen bleven natuurlijk niet achter. In november werden 60 procent meer elektrische fietsen verkocht.

Sterke vraag dankzij verdwijnen ‘fiets van de zaak’

De laatste paar maanden van 2014 staan volledig in het teken van de ‘fiets van de zaak’. Nagenoeg alle partijen in de fietsenmarkt (zowel retail als industrie) maakten melding van een zeer sterke vraag naar nieuwe fietsen als gevolg van het verdwijnen van de ‘fiets regeling’ in de huidige vorm met ingang van 2015. Consumenten zouden hierdoor nog snel een nieuwe fiets willen aanschaffen om maximaal te kunnen profiteren van dit voordeel. Samen met de zachte weersomstandigheden in de maand november heeft dit de branche geen windeieren gelegd. Zo blijkt uit de GfK cijfers!

Racefietsen laten groei zien

Binnen het sportieve segment bleven de verkoopcijfers van hybride/tour fietsen en mtb/atb iets achter aan het gemiddelde. Beide segmenten groeiden met zo’n 30 procent. Sportshybride/racefietsen laten de grootste groei zien van 92 procent.

Kinderfietsen/jeugdfietsen werden in november ook weer goed verkocht. De afzet groeide hier met 16 procent.

Bij alle segmenten bleven de gemiddelde prijzen op het niveau van november 2013. De gemiddelde prijs van een fiets komt uit op € 930,-.

Niels van Steijn GfK

Reageer op dit artikel