nieuws

LED-verlichting biedt fiscale voordelen

Retailing

LED-verlichting biedt fiscale voordelen
Ondernemers die kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hebben kunnen daarbij, mits wordt voldaan aan de voorwaarden, voor de aanschaf van LED-verlichting ook in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

In het fiscale artikel in Tweewieler januari gaan auteurs Ad Teunissen en Angela Aerts in op de subsidiemogelijkheden voor energiezuinige verlichting. Er wordt in deze tijd steeds meer stilgestaan bij duurzaam en groen ondernemen. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. LED-verlichting is tegenwoordig een populaire keuze onder consumenten en ondernemers.

Waar LED-verlichting eerst nog bekend stond om zijn kille uitstraling, is dat met de moderne LED-lampen niet meer aan de orde. Welke kleur wordt gebruikt heeft wel invloed op de efficiëntie. Warm-witte LED-verlichting is bijvoorbeeld wat minder zuinig dan gekleurde LED-verlichting.

Grote investering, snel terugverdiend

Het kan voor ondernemers een grote stap zijn om over te gaan naar LED-verlichting omdat het een grote investering met zich meebrengt. Daarentegen kan het investeren in LED-verlichting een flinke besparing opleveren. Een van de grote voordelen van de verlichting is de duurzaamheid. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een levensduur van ongeveer 1.000 uur, een halogeenlamp tussen de 2.000 en 3.000 uur en bij een spaarlamp varieert dit van 6.000 tot 15.000 uur. Bij LED-verlichting kan de levensduur oplopen van 35.000 tot wel 50.000 uur. De verlichting hoeft dus minder snel vervangen te worden, waarmee kosten worden bespaard. De levensduur is wel afhankelijk van de kwaliteit van de LED-verlichting.  Een ander voordeel is dat LED-verlichting energiezuinig is, waardoor minder energie verbruikt zal worden en dus op energiekosten zal worden bespaard. Verder wordt een LED-lamp niet heet, doordat minder energie omgezet wordt in warmte en meer energie in licht en bovendien is de lamp schokbestendig.

Veel kwaliteitsverschil tussen aanbieders

Als nadeel kan genoemd worden dat er nog veel kwaliteitsverschillen zijn tussen verschillende LED-lampen en leveranciers. Het is dus belangrijk u goed te laten informeren zodat u gebruik kunt gaan maken van een gedegen verlichtingssysteem.

Gleamled is bijvoorbeeld een kwaliteitsaanbieder van fraaie daglicht LED-lampen.

Fiscale voordelen

Naast de hiervoor genoemde voor- en nadelen heeft u mogelijk als ondernemer ook nog fiscale voordelen. Als u kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA, maximaal 28 procent) geniet kunt u daarbij, mits wordt voldaan aan de voorwaarden, voor de aanschaf van LED-verlichting tevens in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Lees het volledige artikel in Tweewieler magazine of in het digitale Tweewieler-magazine.

Reageer op dit artikel