nieuws

Zondagsrust barrière voor ‘De Fietser

Retailing

Zondagsrust barrière voor ‘De Fietser
Opening op zondag van het Accell experience center is noodzakelijk.

De komst van het Accell experience center ‘De Fietser’ is nog allerminst zeker. Dit bleek na de bijeenkomst van de gemeenteraad van Ede afgelopen donderdag. Op dit moment zijn alle winkels in Ede op zondag gesloten. Accell wil ‘De Fietser’ echter 7 dagen per week openstellen voor publiek.

Na aanpassing van het bestemmingsplan door het college van Burgemeester en Wethouders is de verlening van de vergunning voor detailhandel geen probleem meer. Het meest heikele en onzekere punt, het leveren van fietsen door ‘De Fietser’, nu en in de toekomst, is niet mogelijk meer. Bestellen kan nog wel, maar direct meenemen niet.

Tijdelijke ontheffing

Het blijkt minder eenvoudig te zijn om een meerderheid te krijgen in de Edese gemeenteraad voor het verzoek van Accell Group om ook op zondag detailhandel te mogen bedrijven, inclusief de souvenirwinkel van het museum en het bestellen van fietsen. Het college wil wel aan die wens tegemoet komen, maar dat vraagt om een aanpassing of een tijdelijke ontheffing van de Verordening van de Winkeltijden.

De VVD fractie in Ede vraagt zich openlijk af waarom de ontheffing voor de zondagsopening slechts voor één bedrijf van toepassing zou zijn. “Maak de winkeltijden dan voor iedereen vrij”, stelt de VVD. “Er is een lijst met ondernemers uit het centrum van Ede die aangeven dat zij graag zelf willen beslissen wanneer ze open willen zijn.” De VVD Ede fractie stelt voor om eerst de ontheffing op de winkeltijden te behandelen, welke gepland staat voor eind 2015 en dan pas het bestemmingsplan van ‘De Fietser’. Ook de ChristenUnie heeft aangegeven niet vooruit te willen lopen op dit debat. Volgens een bericht in het Reformatorisch Dagblad hebben de voorstanders van de ontheffing geen meerderheid in de gemeenteraad.

Discussie niet voorzien

Wouter Jager, algemeen directeur Accell Nederland stelt deze discussie niet te hebben voorzien. “We zijn wel tevreden met het feit dat we in deze gemeente een rol hebben gespeeld om het punt van de winkelopening op zondag op de politieke agenda te krijgen. Op 11 december stemt de gemeenteraad over de ontheffing op de winkeltijden voor ‘De Fietser’. De politiek moet nu zijn werk doen.”

Mocht ‘De Fietser’ geen toestemming krijgen om op zondag open te krijgen dan is Ede als vestigingsplaats niet langer interessant meer, zo heeft Accell eerder al aangegeven.

Reageer op dit artikel