nieuws

Meerderheid Provinciale Staten tegen Decathlon

Retailing

Meerderheid Provinciale Staten tegen Decathlon
Decathlon is niet blij met het aantal vestigingen in Nederland en zou sneller willen groeien.

Een meerderheid van Provinciale Staten heeft gisteren gestemd tegen een vestiging van de Franse sportketen Decathlon in Den Haag. De partijen vinden het concept van ‘Try and Buy’ niet bijzonder genoeg om af te wijken van de regels. Die bepalen dat de provincie geen detailhandel toestaat buiten de winkelcentra.

Decathlon vindt dat Zuid-Holland een uitzondering zou moeten maken, maar Provinciale Staten wil die ontheffing niet verlenen. Volgens veel Statenleden is de sportketen niet onderscheidend genoeg. Een manager van Decathlon benadrukte dat de opzet juist wel uniek is, waardoor de sport in Zuid-Holland een enorme impuls zou krijgen. Het debat houdt de gemoederen in Zuid-Holland enorm bezig en in de vergaderzaal was gisteren geen stoel meer vrij voor het publiek.

Vijf vestigingen in Nederland

De vestiging van Decathlon in Leeuwarden is gisteren geopend. Daarmee zijn er nu vijf vestigingen van de keten in Nederland (Amsterdam, Kerkrade, Best, Apeldoorn en Leeuwarden). De retailer is niet blij met dit aantal en zou sneller willen groeien. In een officiële reactie gaf Decathlon al eerder aan dat ze het niet eens zijn met het besluit van Gedeputeerde Staten eind vorige maand om winkels van de keten te weren in Den Haag en Schiedam. Dit kost de provincie Zuid-Holland volgens hen honderd miljoen euro en driehonderd banen.

Oplopende leegstand in binnenstad

Gedeputeerde Staten vrezen voor oplopende leegstand in de binnenstad, maar daar is volgens Decathlon in geen enkel onderzoek bewijs voor gevonden. Het provinciebestuur wil dat Decathlon kijkt naar andere geschikte locaties, maar het Forepark en Harga-Noord zijn volgens Decathlon door de gemeenten zelf beoordeeld als de meest ideale locaties.

Lees ook: Decathlon niet overal welkom

Reageer op dit artikel