nieuws

Drie opties voor ‘fiets van de zaak

Retailing

Drie opties voor ‘fiets van de zaak
Als tweewielerondernemer kun je bedrijven benaderen en deze bedrijven de opties voorstellen die er met de WKR mogelijk zijn.

In het fiscale artikel in Tweewieler november geeft Johan van de Put, partner bij HL Accountants & Belastingadviseurs, mogelijkheden hoe je als tweewielerondernemer de werkkostenregeling (WKR) kunt inzetten ter vervanging van het bedrijfsfietsenplan. Van de Put: “De werkkostenregeling biedt ook mogelijkheden om een fietsplan vorm te geven.” Hij geeft drie opties, een binnen de WKR en twee opties in het geval de ruimte die de WKR biedt onvoldoende is.

Optie 1: De potentiële klant heeft voldoende vrije ruimte in de werkkostenregeling. Een van de mogelijkheden is om de werknemer een fiets te verstrekken voor het woon-werkverkeer. Als er voldoende ruimte is in de werkkostenregeling kan de fiets gewoon belastingvrij verstrekt worden. Op deze manier kan een fiets dus nog steeds fiscaalvriendelijk aan de werknemer worden verstrekt.

Er zijn ook mogelijkheden als de ruimte in de werkkostenregeling beperkt is. Zie de twee opties hieronder.

Belastingvrij reiskosten vergoeden

Optie 2: Er kan gekeken worden naar de vergoeding die medewerkers krijgen die op de fiets naar het werk komen. Dit waren voorheen vaak de medewerkers die voor het fietsplan in aanmerking kwamen. Deze medewerkers kregen een fiets en verder geen vergoeding. In de werkkostenregeling is de vergoeding voor woon-werkverkeer een gerichte vergoeding die niet ten laste van de vrije ruimte gaat. Tot een bedrag van € 0,19 per kilometer mag de werkgever belastingvrij de reiskosten woning-werk vergoeden, die gebruikt kan worden om de fiets terug te betalen.

Renteloze lening verstrekken

Optie 3: Een andere optie die misschien mogelijk is als de werkkostenregeling al ver is opgesoupeerd, is de mogelijkheid om een werknemer een renteloze lening te verstrekken voor het aanschaffen van een fiets. Zo’n renteloze lening heeft een nihil waardering in het kader van de werkostenregeling en drukt dus niet op de beschikbare vrije ruimte. In plaats van eenmalig een groot bedrag ten laste van de werkkostenregeling, waarvoor geen ruimte is, kan de betaling (aflossing van de lening) dan over meerdere jaren worden uitgesmeerd bijvoorbeeld met een onbelaste onkostenvergoeding van € 20,- per maand. De kans dat deze kwijtschelding of aflossing wel binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling past, is dan groter.

Optie 2 en 3 kunnen ook worden uitgewerkt in een fietsleaseplan.

Bijna belastingadviseur

Als tweewielerondernemer kun je bedrijven benaderen en deze bedrijven de opties voorstellen die er met de WKR mogelijk zijn (lees het complete artikel in ons digitale magazine). Van de Put: “Het zal zo nu en dan best passen en meten worden om het geregeld te krijgen, maar de mogelijkheden blijven. Misschien krijgen tweewielerondernemers zo nu en dan het gevoel dat ze een belastingadviseur aan het worden zijn, en daar kunnen wij ons wel wat bij voorstellen. Mocht men er niet uitkomen, neem dan gerust een keer contact met ons op.”

Reageer op dit artikel