nieuws

Fietsverkoop groeit licht tijdens eerste halfjaar

Retailing

Fietsverkoop groeit licht tijdens eerste halfjaar
Consument nog immer voorzichtig met grote uitgaven als aan een nieuwe (elektrische) fiets. – Foto Tweewieler

Het weer tijdens het eerste halfjaar van 2014 voedde de verwachting op een flink stijgende fietsverkoop. Die groei is er ook gekomen, maar slechts in zeer beperkte mate.

Waarschijnlijk zijn het de algemene economische omstandigheden in Nederland die maakten dat de fietsverkoop ondanks de goede weeromstandigheden slechts een hele lichte groei laat zien tijdens de eerste zes maanden van het jaar. Dat de consument nog immer voorzichtig is met grote uitgaven als aan een nieuwe (elektrische) fiets, komt tot uitdrukking in het gegeven dat volgens GfK de fietsverkoop-omzet slechts met 0.4% groeide bij de vakhandel.

Omzetscore e-bikes

De verkoop van elektrische fietsen tijdens het eerste halfjaar weerspiegelen het feit dat deze fietscategorie zich in een grote populariteit mag verheugen. De omzet gemoeid met de verkoop van nieuwe e-bikes groeide met 1.1% bij de vakhandel.

Betere cijfers tot en met mei

Tot en met mei zagen de GfK cijfers er een stuk beter uit. Die duidden op een met 3% gestegen omzet. Echter, de verkoop in juni viel zwaar tegen ondanks een vrij warme, zonnige, en droge maand.

Juni: slechte maand

In de totale fietsenmarkt (GfK retailpanel met vakhandel + branchevreemd) werden in juni 11% minder fietsen verkocht vergeleken met juni 2013. De omzet daalde eveneens met 11%. Binnen het branchevreemde kanaal deden zich grote verschillen voor tussen de warenhuizen en bouwmarkten. Zo werden er binnen warenhuizen 28% minder nieuwe fietsen verkocht, de omzet liep daarbij met 26% terug. Vooral stadsfietsen en e-bikes werden aanzienlijk minder goed verkocht.

Bouwmarkten

De bouwmarkten daarentegen noteerden sinds lange tijd weer eens groei. Zo groeide het volume met 9%. Deze groei kwam vooral uit het stadsfietsen segment (+19%). De totale omzet bij de bouwmarkten bleef echter steken op een -4% doordat de verkoop van e-bikes ver achter bleven. Kinderfietsen werden binnen warenhuizen en bouwmarkten wel goed verkocht.

Verkoop bij vakhandel

De verkoopcijfers lieten binnen de vakhandel ook geen positief beeld zien in juni. Zo daalde het aantal verkochte fietsen met 10% gekoppeld aan een omzetdaling van 11%. De twee grootste segmenten binnen de vakhandel, stadsfietsen en e-bikes noteerden beiden een afzetdaling van 11%. De omzet van deze segmenten, samen goed voor ruim 80% van de omzet, daalde met 12%.

Andere segmenten

Hybride/tour fietsen konden ook geen vuist maken afgelopen juni. Hier daalde de omzet met 18%. Lichtpuntje zagen we bij de sportshybride/race fietsen. Dit segment groeide met ruim 30% (in stuks en omzet). In aanloop naar de (inmiddels verreden) Tour de France is dit wellicht een logische verklaring. Het andere sportieve segment MTB/ATB moest even pas op plaats maken. Hier daalde de omzet met 16% vooral gedreven door een aanzienlijke prijsverlaging van zo’n 12%.

Kinderfietsen werden tot slot ook minder goed verkocht, al was de daling minder scherp vergeleken met de andere segmenten.

Reageer op dit artikel