nieuws

GfK cijfers bevestigen tekenen van herstel

Retailing

GfK cijfers bevestigen tekenen van herstel
Afgelopen januari werden er volgens GfK liefst 50 procent meer MTB/ATB’s verkocht. – Foto Fulride

Het jaar 2014 is voor de fietsenbranche goed begonnen! Met name door het zachte weer in januari vonden consumenten de weg naar de fietsenwinkels. Ook het verbeterde consumentenvertrouwen geeft alvast een voorzichtig teken van herstel. Nagenoeg alle economische indicatoren verbeteren zich nu maandelijks.

In januari zijn er zowel in afzet als in omzet 4 procent meer nieuwe fietsen verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bij de vakhandel zien we vergelijkbare cijfers. In de branchevreemde kanalen is er een duidelijke tweedeling zichtbaar. Zo noteerden de warenhuizen een aanzienlijke groei terwijl de bouwmarkten fors inleverden. In totaal werden er binnen het branchevreemde kanaal 1 procent minder fietsen verkocht.

Fietsverkopen groeien

Kijkend naar de vakhandel zagen we fietsverkopen groeien met 5 procent in volume, en 4 procent in omzet. Alle segmenten lieten daarbij een duidelijke groei zien, met uitzondering van de hybride/toerfietsen. In dit segment werden 16 procent minder fietsen verkocht tegenover een 19 procent lagere omzet.

(Nog) meer e-bikes

Aan de andere kant werden e-bikes juist weer beter verkocht. In totaal gingen er 13 procent meer elektrische fietsen over de toonbank, met een omzetgroei van 11 procent. Ook de verkoopcijfers van stadsfietsen zagen we eindelijk weer eens stijgen; +3 procent (in afzet en omzet).

Sportief

Het sportieve segment lijkt onverminderd populair. Zo werden er maar liefst 50 procent meer MTB/ATB’s verkocht. De gemiddelde prijs daalde wel een stuk waardoor er in omzet nog een groei van 12 procent werd gerealiseerd. Ook bij sport hybride/racefietsen zagen we de verkoopcijfers stijgen; +13 procent in aantallen stuks, +1 procent in omzet. Kinderfietsen lieten ook een groei zien. Binnen de vakhandel steeg het aantal verkochte kinderfietsen (incl. jeugdfietsen) met 9 procent.

Reageer op dit artikel