nieuws

Bike Totaal en Biretco willen krachten bundelen

Retailing

Bike Totaal en Biretco willen krachten bundelen
Met het samengaan van Bike Totaal en Biretco ontstaat een winkelketen van meer dan 750 winkels met een omzet van circa 350 miljoen euro. - Foto Tweewieler

Direct na de Bike Totaal Sales Kick Off dealermeeting is gistermiddag laat een persbericht in naam van Bike Totaal en Biretco verzonden. Hierin geven de beide retailorganisaties aan de krachten te willen gaan bundelen waarmee een keten van 750 winkels met 350 miljoen euro omzet ontstaat.

De directies van tweewielerketens Biretco (Breda) en Bike Totaal (Amersfoort) zien het vormen van 1 retail en service organisatie als wenselijk. De nieuwe combinatie zal met afstand de grootste fietsketen in de fietsenbranche worden.

‘Consoliderende markt’

In het gisteravond verzonden persbericht geven Bike Totaal en Biretco o.a. aan dat hun voorgenomen krachtenbundeling een reactie is wat men een ‘consoliderende markt’ noemt. Hiermee doelen de beide retailorganisaties op bijvoorbeeld het ontstaan van de Pon Bicycle Business Group (waarin Gazelle, Derby Cycle, Cervélo en Union zijn verenigd) evenals Accell Nederland met Batavus, Koga, Sparta en Juncker.

Strategische zet

Het Biretco – Bike Totaal persbericht zegt: “De voorgenomen krachtenbundeling van alle activiteiten is een strategische zet om reikwijdte en schaalgrootte te bouwen in een consoliderende markt. Met de nieuwe organisatie ontstaat de schaalgrootte en de investeringscapaciteit die beide organisaties juist achten om de dienstverlening verder te professionaliseren en tegelijkertijd kostenefficiënt te kunnen aanbieden.”

Keten met 750 winkels

Door het bundelen van de krachten van de twee retailorganisaties ontstaat een winkelketen van tweewielerspecialisten die bestaat uit meer dan 750 winkels. De organisatie heeft een gezamenlijke omzet van circa 350 miljoen euro.

Als de nieuwe onderneming tot stand komt, zal de het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming in Amersfoort komen. Het management zal bestaan uit Algemeen Directeur Maarten de Vos (huidig Algemeen Directeur Bike Totaal) en Financieel Directeur Erik de Geus (huidig directeur Biretco BV).

Reacties De Vos en De Geus

Maarten de Vos zegt over het voorgenomen samengaan: “Wij en Biretco zijn ervan overtuigd dat alleen grote partijen met een breed assortiment op het gebied van tweewielers en een groot aantal winkels kunnen groeien in een stagnerende markt.”

Erik de Geus zegt: “Wij ambiëren een retail en service organisatie die met veel slagkracht in de lastige markt gaat opereren. Beiden verwachten we de komende jaren veel synergie- en efficiencyvoordelen.”

De directies van beide ondernemingen verwachten eind april hun gesprekken over de nieuwe combinatie af te ronden. Het resultaat van de gesprekken zal uiteindelijk ter goedkeuring aan de leden/aandeelhouders van Bike Totaal en de aandeelhouders van Biretco worden voorgelegd.

Over Biretco

Biretco is een full service fietsenketen waarvan de formules Profile ‘de Fietsspecialist’, Fietswereld en BBG onderdeel uitmaken. De onderneming is de nummer 1 fietsformule in Nederland. Biretco heeft tevens winkels in Belgie en Duitsland. De kerncompetenties van Biretco liggen voornamelijk op het terrein van sales en marketing met inbegrip van een heldere online strategie.

Over Bike Totaal

Bike Totaal zegt over zichzelf dé succesformule van en voor zelfstandige fietsenwinkels in Nederland te zijn. Verder meldt de Amersfoortse retailorganisatie: “Bike Totaal BV is een fullservice retailorganisatie en tevens exclusief distributeur van het merk Raleigh voor de Nederlandse markt. Raleigh fietsen worden uitsluitend verkocht via de Bike Totaal winkels. Bij de Bike Totaal fietsenwinkels staat vakmanschap en service hoog in het vaandel. In 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 is Bike Totaal door de consument gekozen tot Beste Winkelketen in de categorie Fiets & Vrije tijd.

Reageer op dit artikel