nieuws

Primeur in Oostenrijk: Nederlandse omafietsen in Wenen

Retailing

Primeur in Oostenrijk: Nederlandse omafietsen in Wenen
Een degelijke fiets, fraai design en veel bonte accessoires, dat is het concept van Stadtradler.

In Wenen is dit voorjaar de eerste fietszaak van Oostenrijk met Nederlandse stadsfietsen geopend. Het assortiment telt twee merken; Azor en Gazelle. Eigenaar Mikko Stout verkoopt 70 tot 80 procent van zijn fietsen aan vrouwen, zijn primaire doelgroep.

Twintig jaar geleden vertrok de geboren en getogen Amsterdammer naar Wenen en werkte ruim 16 jaar voor Nokia. Nadat het telecombedrijf haar poorten sloot, zette Mikko Stout (50) een jarenlang idee in de praktijk om: hij ging fietsen verkopen voor in de stad. “In mijn omgeving toonden vooral vrouwen interesse in een stadsfiets. Daarnaast is de doorsnee fietsenzaak hier zeer op sport en op mannen gericht. Daarom richt ik mij met een solide fiets, een fraai design en bonte accessoires vooral op vrouwen.”

Cultuurverschil

Na de verplichte cursus tot fietsmecanicien gaat hij in maart dit jaar met veel media-aandacht van start. Al snel loopt hij tegen een cultuurverschil op. “De meeste bezoekers hebben een sportfiets als stadsfiets en willen dus alleen een spatbord of bagagedrager.” In Oostenrijk kost een nieuwe fiets gemiddeld € 420,-, in Nederland € 746,- (statistische cijfers van het Oostenrijkse ministerie voor verkeer). “Dat is natuurlijk een significant andere prijsklasse.”

Degelijke ‘Hollandrad’

De fietsen van Gazelle weerspiegelen het beeld dat een Oostenrijker heeft van een degelijk ‘Hollandrad’. “Azor zie ik als complementair. Dat merk biedt praktische fietsen, die je bovendien zelf kunt samenstellen.” Reparaties voert de eigenaar in zijn eigen werkplaats uit. De meeste klanten vinden zijn zaak Stadtradler via de website www.stadtradler.at, waar hij uitgebreide informatie over het nut van een stadsfiets op heeft staan, ook in het Nederlands.

 

 

Reageer op dit artikel