nieuws

Dealers redelijk positief over contract Gazelle

Retailing

Dealers redelijk positief over contract Gazelle
Gazelle gaat dealers meer faciliteren; de winkel wordt opnieuw ingericht en het merk zorgt voor extra promotie.

Het nieuwe dealercontract van Gazelle werd op de afgelopen shows voorgelegd aan de dealers. Gazelle wil met het contract de relatie met de vakhandel versterken. Maar zijn de dealers wel blij met het contract? We vroegen een aantal ondernemers naar hun mening. In dit bericht een beknopte weergave van een artikel dat gaat verschijnen in de najaarseditie van Tweewieler. Daarin komen meerdere ondernemers aan het woord met een reactie van Gazelle.

Gazelle wil de relatie versterken met contracten die op basis van selectieve distributie bepaalde voorwaarden opleggen aan dealers. Gazelle gaat die handelaren belonen die toegevoegde waarde bieden qua service, merkbeleving in de winkel en geschoold personeel in de werkplaats.

Voldoen aan voorwaarden om marge te behouden

Koen Schrama van TRIA Fietsen in Lieshout is Premium dealer van Gazelle. “We staan positief tegenover het dealercontract van Gazelle en de kerncollectie van Gazelle. Ik vind het goed dat je als dealer aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om Gazelle te verkopen, zoals de verplichting om de modellen uit de kerncollectie in je winkel te hebben. Zo zijn er nog een aantal voorwaarden om aan het eind van het kwartaal een extra marge te krijgen.”

Marge berekend aan de hand van omzet

Bij Neptunus Tweewielers in Cadzand is Gazelle het belangrijkste merk. “We gaan er in marge iets op achteruit en dat is natuurlijk nooit leuk. Daarentegen heeft Gazelle een aantal beloftes gedaan, waaronder het tegengaan van doorleveringen aan niet-Gazelle dealers. Daarnaast zullen ze de dealers meer gaan faciliteren; de winkel wordt opnieuw ingericht, ze zorgen voor extra promotie, er is een exclusief model van Gazelle. Als ze deze beloftes nakomen, dan is het voor mij acceptabel. Dat de marge nu berekend wordt aan de hand van de omzet is voor mij geen probleem omdat ik veel e-bikes verkoop. Maar ik kan me voorstellen dat een fietsenmaker in de stad er wel op achteruit zou kunnen gaan.”

Toon dealercontract niet prettig

Mient de Vries was niet blij met de toon van het Gazelle dealercontract: “Wij zijn al heel lang Gazelle-dealer en dan krijg je een tekst waarin staat ‘De dealer zal, moet en wordt geacht’. Ik vond de toon nogal verstikkend. Ik heb wel een paar keer moeten slikken. Maar ik wil ook graag prijsrust in de branche. Alles wat daartoe kan bijdragen, daar heb ik wel wat voor over. Ik ben niet blij met klanten die hier komen met een prijs van internet die 200 of 300 euro lager ligt dan bij mij.”

Onderscheid serieuze verkopers en dozenschuivers

Mark Bakker uit Hilversum is redelijk positief over het dealercontract van Gazelle: “Ik vind het goed dat er nu eindelijk een verschil gemaakt wordt tussen serieuze verkopers en dozenschuivers. Voor zover ik het nu kan bekijken, denk ik dat de marge voor ons op ongeveer hetzelfde zal uitkomen. Ik heb er wel begrip voor dat ze met dit contract komen. Alleen moet ik de komende tijd afwachten of ze het Premium dealerschap wel gaan waarmaken.”

Gilbert de Wit van GEJO Cycleworld in Tiel denkt dat het goed is dat dealers een keuze moeten maken: “Ik vind het een goede zet dat de banden tussen dealer en producent wat meer aangehaald worden. Gazelle is de eerste die het doet, maar ik denk dat andere merken gaan volgen.”

Reageer op dit artikel