nieuws

Fietsverkoop groeit met 2 procent in week 26

Retailing

Fietsverkoop groeit met 2 procent in week 26
Met de Bike Totaal verkoopdata biedt Tweewieler mogelijkheden aan de individuele fietsretailer om zijn verkoopgegevens te spiegelen aan de gemiddelde score van de Bike Totaal winkelketen.

In de week van 24 tot en met 30 juni (week 26) is de totale omzet bij de bij Bike Totaal aangesloten fietswinkels met 0,9% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De verkoop van nieuwe fietsen groeide qua omzet met 1.8%. Opvallend is dat de verkoop van tweedehands fietsen een veel grotere groei vertoont.

Bike Totaal verzamelt cijfers en data in hun Retail Dashboard. De retailorganisatie hamert op sturen op cijfers en heeft daarom veel geïnvesteerd in een geautomatiseerd verwerkingssysteem van alle verkoopdata van de 135 filialen van de aangesloten leden. Vanaf heden gaat Tweewieler deze verkoopgegevens wekelijks publiceren.

Beoordeling van eigen score

Met de Bike Totaal verkoopdata biedt Tweewieler mogelijkheden aan de individuele fietsretailer om zijn verkoopgegevens te spiegelen aan de gemiddelde score van de Bike Totaal winkelketen. Dit om een exacter beeld te krijgen van de score van de eigen winkel in de betreffende periode. Overigens vallen de Bike Totaal-dealers binnen de midden- tot hoog-categorie fietswinkels, met een gemiddelde jaaromzet per winkel van 800.000 euro.

Monitorgroep

Bike Totaal publiceert wekelijks verkoopgegevens van wat de ‘Monitorgroep’ wordt genoemd. Dat zijn de filialen die alle verkoopgegevens exact hebben aangeleverd en zodanig dat die vergelijkbaar zijn met dezelfde periode van een jaar eerder. De samenstelling van de Monitorgroep kan wekelijks wijzigen. In het Bike Totaal Retail Dashboard is een koppeling gemaakt met drie databronnen: de kassadata vanuit VMSII, de CBS Statistieken en retaildata van Locatus.

Eerste halfjaar score

In week 26 bestaat de Monitorgroep uit 87 filialen. De verkoopgegevens van deze filialen geven een beeld van de verkoop van nieuwe fietsen in week 26 en tot en met week 26 in 2013 vergeleken met dezelfde periodes in 2012. Het onderstaande staatje geeft alle verkoopgegevens weer. Wat daarbij opvalt is dat de winkels van Bike Totaal tot en met week 26 (het eerste halfjaar van 2013) een totale omzetdaling laten zien van 2,8%. De verkoop van fietsen daalde met 4%, de verkoop tweedehands fietsen steeg daarentegen met 12,7%. Opvallend is de daling in kledingverkoop: 15,2% minder dan in de eerste helft van 2012. De werkplaats (loon)inkomsten geeft een groei te zien van 2.7%.

Niet representatief voor hele vakhandel

Tweewieler hoofdredacteur Jack Oortwijn is blij met de cijfers van Bike Totaal: “Vooral omdat ze een beeld geven van de score binnen diverse productgroepen en dus niet alleen van de verkoop nieuwe fietsen. Het gaat te ver om deze cijfers representatief te noemen voor de gehele vakhandel in Nederland. Wel bieden ze een referentiekader aan andere fietsretailers voor wat betreft hun omzetscores binnen de genoemde productgroepen. Ik nodig graag iedereen uit om op Tweewieler.nl commentaar te geven op hoe ze de Bike Totaal cijfers beoordelen.”

Omzet 2013 week 26 Omzet 2013 t/m week 26
Fietsen (Monitorgroep 87 filialen)
Verkoop fietsen 1.8% -4.0%
Verkoop 2e hands fietsen 9.1% 12.7%
Onderdelen & accessoires -7.2% -4.7%
Kleding -1.5% -15.2%
Arbeidsloon werkplaats 7.2% 2.7%
Totaal 0.9% -2.8%

Bron: Bike Totaal Monitorgroep

Reageer op dit artikel