nieuws

Koud voorjaar versterkt daling winkelpubliek

Retailing

Koud voorjaar versterkt daling winkelpubliek
Steeds minder mensen bezoeken winkelgebieden. Of dat vooral ligt aan de crisis of aan het slechte weer, is onduidelijk. Maar dat ze beide een rol spelen is duidelijk volgens onderzoekers van Locatus.

Het bezoek aan winkels daalt sterk, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Locatus. Dit voorjaar zijn in 55 winkelgebieden in Nederland winkelpassanten geteld. Locatus constateert een gemiddelde daling in bezoekersaantallen van ruim tien procent. Weer en economische omstandigheden spelen hierbij beide een essentiële rol.

Zo’n forse daling in aantallen bezoekers van winkelgebieden heeft Locatus naar eigen zeggen nog niet eerder gezien.Er zijn méér getelde winkelgebieden die een daling laten zien in winkelpassanten (80% in 2013 ten opzichte van 67% in 2009). Bovendien is de daling sterker dan ooit tevoren. Slechts 20% van de winkelgebieden stabiliseert of laat een stijgende lijn zien in bezoekersaantallen. Hierbij gaat het relatief vaak om overdekte winkelgebieden.

Voorjaarskou

Het koude weer hield dit voorjaar dusdanig lang aan, dat Locatus hier hinder van ondervond bij het tellen. Het was onmogelijk om op een zaterdag te tellen met ‘normaal’ voorjaarsweer, want er waren alleen zaterdagen met flinke kou. De winkels zien dit terug in hun omzetcijfers, de onderzoekers in getelde bezoekersaantallen.

Nederland versus België

Locatus heeft dit voorjaar ook in 21 winkelgebieden in België geteld. Het slechte weer speelt hier eveneens een duidelijke rol. Wel ziet Locatus een lichte toename van passantenaantallen toen het weer iets verbeterde. Over de gehele linie zijn de bezoekersaantallen in deze Belgische winkelgebieden slechts met 3% afgenomen. Verder is in België in de helft van de getelde winkelgebieden sprake van een daling.

Oorzaak: crisis of het weer?

Ook in België was het slecht weer, maar de bezoekersaantallen zijn veel minder gedaald dan in Nederland. Het is niet te achterhalen hoe groot het verschil is tussen de rol die het weer speelt en de rol die de ‘crisis’ speelt. Maar dat ze beide een rol spelen is duidelijk volgens Locatus.

Reageer op dit artikel