nieuws

Batterijtester wint Delphi innovatieprijs

Retailing

Batterijtester wint Delphi innovatieprijs
De batterijtester BA500 poseert naast de Delphi Award, een jaarlijkse trofee voor het meest innovatieve industriële elektronica-ontwerp.

De accuconditietester BA500 heeft de Delphi Award gewonnen voor het meest innovatieve industriële elektronica-ontwerp van 2013. De tester is in Nederland ontwikkeld door Engineering Spirit BV voor en in samenwerking met Battery Condition Test. De Delphi Award is niet zo bekend in de fietsenwereld, maar in de elektronicasector is deze wisseltrofee een gerenommeerde erkenning.

De Delphi Award wordt jaarlijks uitgereikt door de Development Club, waarin Nederland’s meest vooruitstrevende elektronikaontwikkelaars zijn verenigd. De jury was met name onder de indruk van het ontwerp van de ontlaadunit, die in vergelijking met andere systemen ongeveer zeven maal minder warmte ontwikkelt tijdens het ontladen van de accu.

Straatgedrag nauwkeurig nabootsen

James Post, directeur Battery Condition Test International Ltd.: “Wij zijn uiteraard bijzonder gelukkig met deze nationale erkenning. Eigenlijk vinden we het niet meer dan logisch dat een ontlaadunit voor een accuconditietester niet alle energie in warmte mag omzetten maar toch zijn we het eerste bedrijf dat deze stap, die meer ontwikkelingstijd vraagt, heeft genomen. Dit vertaalt zich in een kleinere behuizing en hoge betrouwbaarheid. Bovendien kan de BA500 ook probleemloos piekvermogens van 450-500W aan en is daarmee de enige in deze categorie en geschikt voor bruikbaarheidstesten, zoals het nauwkeurig nabootsen van straatgedrag.”

Profielen van alle e-bike en accufabrikanten

De projectleider ontwikkeling van de BA500 is Sander Kool, directeur van Engineering Spirit BV. “Wat de jury niet eens heeft meegenomen, is onze opzet waarbij alle functionaliteit in software is ondergebracht en dus altijd achteraf (gratis) is te updaten. Wat ons apparaat verder interessant maakt, is dat alle testgegevens afkomstig van e-bike en accufabrikanten in ‘profielen’ zijn opgeslagen. De dealer die een accu wil testen, hoeft slechts het profiel te selecteren, waardoor de bediening ook geschikt is voor niet-technische medewerkers, zowel bij dealers als bij kwaliteitscontrole bij accupackfabrikanten.”

Beoordelen accu’s inruil e-bikes

De BA500 wordt in de Benelux gedistribueerd door FYN Automatisering. Edwin Sanderse, directeur FYN en zelf eigenaar van Speelmans Tweewielerservice: “Het is mooi dat de BA500 nu ook door onafhankelijke experts als winnaar is beoordeeld. Wat voor e-bike dealers de doorslag geeft, is dat ze met de BA500 de accukwaliteit van een in te ruilen e-bike kunnen beoordelen. Eigenlijk is het een onmisbaar hulpmiddel, nog los van de andere testmogelijkheden.”

Reageer op dit artikel