nieuws

Fietsbelastingplan als alternatief voor bedrijfsfietsenregeling

Retailing

Fietsbelastingplan als alternatief voor bedrijfsfietsenregeling

Marc Kooijman, fietsfanaat en voormalig medewerker bij de belastingdienst, heeft het Fietsbelastingplan opgezet. Hij is klant bij Beekhoven Bikes in Amsterdam Noord en sprak regelmatig met de eigenaren Jan en Jeffrey Beekhoven. “Ik heb mij vaak verbaasd over de hoge kosten voor de tweewielerzaken bij de huidige bedrijfsfietsenplannen. Vooral over het feit dat tweewielerzaken bij veel fietsregelingen een percentage van de verkoopprijs moeten afdragen en zo hun marge zien verdampen.”

Hij vervolgt: “Je hebt je overhead, het rijklaar maken, de gratis servicebeurt en de aftersales bij problemen. Wat blijft er dan nog over voor de detaillist? Het leek alsof iedereen wijzer werd van de fietsregelingen, behalve de tweewielerzaak.” Daarom heeft Kooijman het Fietsbelastingplan opgericht (de naam is overigens volgens Kooijman door Jan Beekhoven zelf bedacht). Dit plan richt zich met name op het MKB en adviseert en helpt de werkgever bij het opzetten en uitvoeren van een fietsplan. Marc Kooijman: “En het Fietsbelastingplan gaat verder, we zorgen er desgewenst voor dat de klant direct werkkostenregeling-proof is.

Maatwerk

Kooijman:“Een fietsregeling onder het regime van de werkkostenregeling (wkr) is voor de werknemers een stuk interessanter geworden, maar voor de werkgevers ligt dat anders. Een ondoordachte fietsregeling kan tot overschrijding van de vrije ruimte en dus tot 80% eindheffing leiden. Een fietsregeling onder wkr is daarom maatwerk en dat is precies wat het Fietsbelastingplan biedt. Ik geef advies en maak een plan dat de werkgever begrijpt en zelf kan uitvoeren. Het plan heeft geen bemoeienis bij het aanschaffen van de fiets door de werknemer. De tweewielerzaak hoeft niets af te dragen aan het Fietsbelastingplan en zo kan de werknemer bijvoorbeeld ook gebruik maken van aanbiedingen.”

Reageer op dit artikel