nieuws

Pleidooi voor lastenverlichting winkeliers

Retailing

Pleidooi voor lastenverlichting winkeliers
Voor 2013 voorziet MKB-Nederland een nieuwe golf aan faillissementen.

“Om een genadeloos aantal faillissementen te voorkomen moeten de lasten voor winkeliers omlaag”, stelt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

“Het is tijd voor een actieplan van de politiek. De overheid zou zich meer zou moeten inzetten om de juiste basis te scheppen voor een goed ondernemersklimaat in Nederland. Voor 2013 voorzie ik een nieuwe golf aan faillissementen.”

Toenemend aantal faillissementen
Uit cijfers van kredietdatabureau Dun & Bradstreet blijkt dat het aantal faillissementen in de Nederlandse detailhandel in 2012 met zestien procent steeg ten opzichte van 2011. Er gingen vorig jaar 857 bedrijven op de fles, in 2011 waren dat er 736. Met name de woonwinkels, de kledingzaken en het doe-het-zelf sector stonden onder zware druk.

Hoge werkgeverslasten
Volgens MKB-Nederland gaat de detailhandel voornamelijk gebukt onder de slechte economie en hoge werkgeverslasten. Daarom pleit Biesheuvel voor bijvoorbeeld een plan waarbij werkgevers geen premies af hoeven te dragen bij werknemers onder de 23 jaar die werken onder een nul-urencontract. Ook wil hij dat de overheid maatregelen neemt om leegstand van winkelpanden tegen te gaan. “Leegstand leidt doorgaans tot nog meer leegstand”, aldus Biesheuvel. Daarnaast stelt hij voor om stimuleringsmaatregelen in te stellen om een online winkel te beginnen, zodat bedrijven kunnen profiteren van de groei in die sector.

Omzet webwinkels groeit wel
Een toenemend aantal consumenten neemt niet langer de moeite om naar de winkel te komen. De omzet van de webshops is het afgelopen jaar weer gestegen, ondanks de economische tegenslag.

Volgens de branchevereniging Thuiswinkel.org steeg de online omzet van alle Nederlandse webwinkels in 2012 met 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. In de afgelopen kerstperiode verwachtte de webwinkels een omzettoename van 32% bovenop hun normale weekomzet. Dat is ook niet zo moeilijk wat webwinkels zijn wel open op eerste kerstdag en oudjaarsavond. De gevolgen voor de detailhandel kunnen wel enorm groot zijn.

Reageer op dit artikel