nieuws

FederProCycle lid van ETRA

Retailing

FederProCycle lid van ETRA
In België was dringend behoefte aan een brancheorganisatie, want hoewel er wettelijke regels zijn om fietsen te mogen verkopen en repareren, is het bij onze Zuiderburen gemeengoed dat jan en alleman fietsen repareert en ook verkoopt.

ETRA kondigt aan dat FederProCycle, de in juli dit jaar opgerichte brancheorganisatie voor de Belgische fietsvakhandel, als nieuw effectief lid is toegetreden. FederProCycle is een divisie van Federauto, de Belgische federatie voor de mobiliteitssector. Het is het derde effectief toetredende nieuwe lid van dit jaar bij ETRA.

Vorige week heeft de raad van bestuur van FederProCycle unaniem gestemd voor toetreding tot ETRA. FederProCycle behartigt de belangen van onafhankelijke fietsdealers in België en ondersteunt hen in het omgaan met de groeiende complexiteit van de wetgeving en de toenemende concurrentie van andere spelers zoals supermarkten en internetwinkels.

FederProCycle bestuur
Het bestuur van FederProCycle wordt gevormd door Matthy Briers (Fietsen MB) als voorzitter, Isabelle Parmentier (IMP Cycles) en Nico Lauwaert (Fietsen Nico Lauwaert) als vicevoorzitters, Benny Mintjens (Fietsen Mintjens) als penningmeester en Daniel Labours als secretaris. Matthy Briers en Benny Mintjens zullen FederProCyle in ETRA vertegenwoordigen.

ETRA president Oddershede verwelkomt FederProCycle’s toetreding. “Ik ben zeer verheugd om FederProCycle te mogen verwelkomen als nieuw lid van ETRA. Met de nieuwe leden versterken we onze stem binnen de Europese Unie en we hebben meer gewicht bij de lobby voor de belangen van de sector. We kijken uit naar een lange en vruchtbare samenwerking met FederProCycle.”

Organiseren van de Belgische fietsbranche hard nodig
Volgens Briers was er een dringende behoefte aan een brancheorganisatie in België: “Hoewel in ons land wettelijke regels bestaan om fietsen te mogen verkopen en repareren, is het hier gemeengoed dat jan en alleman fietsen repareert en ook verkoopt. Bovendien creëren veel sociale werkplaatsen werkgelegenheid door te focussen op fietsreparaties en -onderhoud. Dat is oneerlijke concurrentie voor ons als fietsvakhandelaren, omdat hun activiteiten worden gesubsidieerd.”

Opleiding
Briers vervolgt: “Daarnaast bieden wij een professionele opleiding, we hebben ongeveer vijftig scholen die training en opleiding in ons vakgebied aanbieden. We willen ervoor zorgen dat het niveau van deze opleiding van een zodanig niveau is dat het resulteert in professionele dealers. We willen ook kijken hoe we een systeem kunnen opzetten om collega’s die tijdelijk worden geconfronteerd met een personeelsprobleem te kunnen helpen. Tot slot willen we onze relatie met fabrikanten en leveranciers nieuw leven inblazen. Als we goede contacten ontwikkelen, is dat een win-winsituatie voor alle partijen.”

FederProCycle is het derde nieuwe effectief lid van ETRA dit jaar, na de Vereniging van Ierse Motor Industry (SIMI) en VDZ (Verband des Deutschen Zweiradhandels e.V.). ETRA heeft effectieve leden in België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland en het Engeland en vertegenwoordigt ongeveer 7.000 bedrijven die werk bieden aan ongeveer 17.000 mensen. Bovendien heeft ETRA ongeveer dertig geassocieerde leden in zeven EU-lidstaten (België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden) alsmede in zes landen buiten de EU, namelijk Canada, Korea, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Taiwan en de VS. Dit zijn internationale bedrijven / organisaties die actief zijn op het gebied van tweewielers en ETRA te ondersteunen door middel van hun lidmaatschap.

Reageer op dit artikel