nieuws

Carbon trend gaat over de top

Retailing

Carbon trend gaat over de top
Er worden steeds meer imitaties aangeboden van carbon framesets van zeer bekende racemerken.

Al moet de verkoop van fietsen van het modeljaar 2013 nog los gaan barsten; die voor 2014 maken hun opwachting al. Dat gebeurde half november in Taiwan tijdens een evenement dat Taichung Bike Week heet. Tweewieler was erbij en zag dat het aanbod in carbon alsmaar groter wordt. Te groot?

Taichung Bike Week is een evenement dat jaarlijks in november voor productmanagers van fietsfabrieken en retailorganisaties wordt gehouden. Hier tonen fabrikanten van onderdelen hun programma’s voor het volgende, in dit geval 2014, modeljaar. Wat daar dit jaar vooral te zien was, was een overweldigend aanbod in carbon frames en onderdelen. Zelfs een zodanig groot aanbod dat er geen andere conclusie kan worden getrokken dat hier ‘overkill’ plaatsvindt; dat er meer en meer sprake wordt van overcapaciteit.

Prijsoorlog
Tweewieler rapporteerde eerder op haar website en op pagina 3 van de november editie over een door Cube veroorzaakte prijsoorlog in carbon racefietsen. Daarbij heeft Cube de verkoopadviesprijs voor een volledig afgemonteerde full carbon racer op 1.449 euro vastgesteld. Zeer waarschijnlijk is dat die richtprijs nog verder gaat zakken; dat er 2014 full carbon modellen gaan komen met nog behoorlijk lagere verkoopadviesprijzen.

Illegale kopieën
Naast een behoorlijke druk op de prijzen voor carbon modellen, doet zich nog een ander fenomeen voor wat veroorzaakt wordt door een alsmaar groeiend aanbod in carbon. Er wordt steeds meer illegaal gekopieerd. Er worden steeds meer imitaties aangeboden (vooral via het Chinese alibaba.com) van framesets van zeer bekende racemerken. Het kopieergedrag gaat zover dat niet alleen de transfer met het merk exact hetzelfde is, maar bijvoorbeeld ook de waarschuwingsstickers op het frame.

Oproep tot actie
Gerenommeerde fabrikanten van carbon frames riepen tijdens de Taichung Bike Week op in actie te komen om dit steeds verder om zich heen grijpende kopieergedrag met de inbreuk op hun patenten te stoppen. Zij doen dat niet alleen omdat het hun zakelijke belangen schaadt, maar ook met het oog op de reputatie-schade die gepaard gaat met het aanbod van gekopieerde frames van lagere of zelfs inferieure kwaliteit.

Meer over de trends voor modeljaar 2014 en de Taichung Bike Week in de decembereditie van Tweewieler, die op 7 december verschijnt.

Reageer op dit artikel