nieuws

Innovam doet vacatureonderzoek in tweewielerbranche

Retailing

Innovam doet vacatureonderzoek in tweewielerbranche
Innovam en BOVAG onderzoeken vacatures in mobiliteitsbranche

Innovam, ondersteund door BOVAG, voert deze maand een grootschalig vacatureonderzoek uit in de mobiliteitsbranche. De centrale vraag is welke personeelsbehoefte bedrijven in de branche het komende jaar hebben. Het onderzoek biedt inzicht in de werkgelegenheid in onder andere de tweewielerbranche en moet leiden tot een betere afstemming tussen bedrijf en school.

Innovam benadert bedrijven in de mobiliteitsbranche telefonisch en vraagt naar hun behoefte aan personee. Herme Bruin, directeur bij Innovam: “Zo kunnen we straks voor de tweewielers, personenauto’s en trucks zien hoe groot de vraag naar personeel is en aan welk type medewerker behoefte is. We brengen dit per regio in kaart. Regionale opleidingscentra (ROC’s) kunnen hierdoor leerlingen een duidelijk toekomstperspectief bieden en tegelijkertijd in de behoefte van bedrijven voorzien.”

De hele branche profiteert
Niet alleen scholen en bedrijven hebben voordeel van het onderzoek, de gehele branche profiteert. Ook Hylke Warners (BOVAG) onderschrijft het belang: “De markt is in beweging, er zijn grote ontwikkelingen op economisch, technisch en politiek gebied. Het vacatureonderzoek geeft ons de mogelijkheid om beleid af te stemmen op de signalen uit de markt. Op die manier kunnen we een vinger aan de pols houden.” 


Willem van Dalfsen, onderzoeker bij Innovam, benadrukt het belang van medewerking aan het onderzoek. “We willen net zoals voorgaande jaren van ongeveer 2.500 bedrijven in de branche weten wat hun personeelsbehoefte is. Op basis hiervan kunnen we schattingen doen voor de hele branche. Als in bepaalde regio’s knelpunten te zien zijn, bijvoorbeeld een tekort aan leerbedrijven of een tekort aan leerlingen voor specifieke beroepen, dan kunnen ROC’s hiermee aan de slag. Innovam en BOVAG roepen bedrijven op om mee te werken aan het onderzoek. Van Dalfsen: “Het telefoongesprek duurt ongeveer dertig minuten. De uitkomsten zijn voor ons allemaal van belang.”

Resultaten begin 2013 bekend
De landelijke monitor, de regiorapportages en Branche In Cijfers, die Innovam sinds vier jaar uitgeeft, worden intussen op grote schaal gebruikt door onderwijs en branchepartners. De voorgaande rapportages zijn te downloaden op de website van Innovam. De resultaten van dit nieuwe Vacature onderzoek verwacht Innovam begin 2013.

Reageer op dit artikel