nieuws

Halfords wil BTW verhoging afwentelen op leveranciers

Retailing

Halfords wil BTW verhoging afwentelen op leveranciers

Halfords Nederland BV heeft haar leveranciers per brief laten weten ‘het niet gerechtvaardigd’ te vinden de verhoging van de BTW van 19 naar 21% ten laste van Halfords te laten komen. Deze verhoging gaat per 1 oktober in. De maatregel van Halfords roept vragen op hoe de vele anderen partijen binnen de Nederlandse fietssector om zullen gaan met die BTW verhoging. Gaat die ‘gewoon’ doorberekend worden naar de consument, of ligt het anders?

In een op 9 juli naar haar leveranciers gestuurde brief zegt Halfords over de doorberekening van de BTW verhoging: “Dit betekent ook dat u als leverancier de adviesprijzen zal moeten aanpassen en u zult daarbij ook uw andere afnemers moeten overtuigen van de noodzaak hiervan, waarbij margebehoud, in deze voor de retail zware tijden, een belangrijk argument is.”

Prijsvorming voor modeljaar 2013
Naast de BTW verhoging zijn diverse andere factoren van invloed op de prijsvorming voor modeljaar 2013 fietsen evenals onderdelen en accessoires. De afgelopen maanden is de waarde van de euro met meer dan tien procent gezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar wat de inkoop van complete fietsen evenals onderdelen duurder maakt. Daarnaast heeft Shimano onlangs haar prijzen verhoogd.

Signaal Accell topman
Wat hier de gevolgen van zullen zijn voor de prijzen van de 2013 modellen die op dit moment en de komende weken geïntroduceerd zullen worden, is nogt niet helemaal duidelijk. Wel gaf de topman van de grootste fietsfabrikant in Europa hier onlangs een duidelijk signaal over af.

Niet de juiste tijd voor prijsverhogingen
René Takens, voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Groep NV (de moeder van Sparta, Batavus, Koga, Raleigh, Juncker en vele andere binnen- en buitenlanse bedrijven), zei onlangs in een interview met Bike Europe – het zusterblad Tweewieler: “Het is niet de juiste tijd voor prijsverhogingen gezien de lage consumentenbestedingen en consumentenvertrouwen. We moeten de kostenstijgingen trachten te compenseren. Bijvoorbeeld door slimmer gebruik te maken van materialen en wellicht ook door middel van down-specking.”

Reageer op dit artikel