nieuws

Leegstand winkels eerste halfjaar niet gestegen

Retailing

Leegstand winkels eerste halfjaar niet gestegen
Modewinkel pui

WOERDEN – Halfjaarlijks maakt Locatus de stand op van de winkelleegstand in haar database. De afgelopen drie jaar steeg deze telkens met bijna een half procent. Van 4,9% begin 2009 tot 6,3% begin dit jaar. Met alle economische rampspoed die de afgelopen maanden over ons heen kwam lijkt een verder stijging waarschijnlijk.

Verrassend genoeg blijkt de winkelleegstand in de eerste helft van 2012 echter niet gestegen en net als begin dit jaar 6,3% van het aantal verkooppunten te bedragen.

 

Leegstand per:1‐jan‐09 (4,9%), 1‐jan‐10 (5,4%), 1‐jan‐11 (6,0%), 1‐jan‐12 (6,3%), 1‐jul‐12 (6,3%).

 

Winkelmarkt is flexibel

Dit stabiliserende leegstandscijfer bewijst volgens Locatus dat de winkelmarkt veel dynamischer is dan velen ons willen doen geloven. Sommige branches hebben het inderdaad moeilijk, met sluitingen tot gevolg. Er ontstaan echter altijd weer nieuwe mogelijkheden voor ondernemers, waardoor leegkomende panden weer worden gevuld. Zo zagen we het afgelopen half jaar dat leegstaande panden onder andere werden opgevuld door goudopkopers, massagesalons en nagelstudio’s.

 

Daarnaast werd het afgelopen half jaar weer een groot aantal leegstaande panden omgebouwd tot een woning of kantoor en werden er winkelpanden samengevoegd.

 

Moderetailers zetten onverminderd in op fysieke winkels

De gevolgen van Internet worden volgens Locatus overschat. “Natuurlijk hebben videotheken en cd-winkels het moeilijk,” zegt Gertjan Slob, directeur onderzoek Locatus. “Maar uit een onderzoek dat Locatus heeft uitgevoerd in samenwerking met de TU Delft, blijkt dat moderetailers onverminderd op fysieke winkels inzetten, naast een uitbreiding van de webshop. Deze ontwikkeling wordt onderschreven door de geconstateerde stabiliserende leegstand.”

Reageer op dit artikel