nieuws

Volgens Fietsersbond vergroten fietshelmen onveiligheid fietsers

Retailing

Volgens Fietsersbond vergroten fietshelmen onveiligheid fietsers

De Fietsersbond vindt de helmplicht voor fietsers geen goed idee. Door een helmplicht zouden er minder mensen gaan fietsen en een dalend fietsgebruik zou veel meer nadelige effecten hebben. Theo Zeegers van de Fietsersbond stelt in een artikel in de Vogelvrije Fietser dat een fietshelm vaak niet beschermt tegen hersenletsel.

 

UTRECHT – De Fietsersbond vindt de helmplicht voor fietsers geen goed idee. Door een helmplicht zouden er minder mensen gaan fietsen en een dalend fietsgebruik zou veel meer nadelige effecten hebben. Theo Zeegers van de Fietsersbond stelt in een artikel in de Vogelvrije Fietser dat een fietshelm vaak niet beschermt tegen hersenletsel.

“Dat ligt aan het ontstaan van hersenletsel. De schade komt van binnenuit, niet van buitenaf”. Hij vervolgt met: “Een fietshelm is ontworpen om te beschermen tegen een val van een stilstaande fiets. Dat is een val met 20 kilometer per uur. Maar als je rustig fietst en valt, is de snelheid waarmee je hoofd ergens tegenaan komt al hoger dan 20 kilometer per uur. Voor elke klap harder dan 30 per uur heb je met een fietshelm ernstig hersenletsel.”

Fietshelm geeft vals gevoel van veiligheid

Volgens Zeegers geeft een helm een vals gevoel van veiligheid en zou de overheid beter meer kunnen investeren in veiliger infrastructuur. “Bij kruisingen bijvoorbeeld, waar fietsers auto’s tegenkomen. Want daar gebeuren vooral veel ernstige ongelukken. Veilige infrastructuur redt levens. Scholieren helmen opzetten vergroot de veiligheid niet.”

Zeegers stelt in zijn artikel verder dat hoe meer fietsers er op de weg zijn, des te minder ongevallen met fietsers er gebeuren, volgens het safety in numbers principe. Nederlandse fietsers willen volgens Zeegers liever geen helm dragen. Hij geeft aan dat uit een enquete van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 60 procent aangeeft bij een verplichting minder te gaan fietsen.

Nadelige effecten door dalend fietsgebruik

“Een dalend fietsgebruik zou daarom veel nadelige effecten hebben. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft berekend dat de gezondheidswinst van fietsen – minder overgewicht, minder hart- en vaaktziekten door lichaamsbeweging – veel groter is dan de verliezen door verkeersongelukken.”

Foto: ANP

Reageer op dit artikel