nieuws

RIH Sport Amsterdam van Willem van der Kaaij stopt

Retailing

RIH Sport Amsterdam van Willem van der Kaaij stopt

RIH Sport Amsterdam gaat stoppen per 1 juni a.s. Het pand aan de Westerstraat waar de fietsen voor 54 wereldkampioenen gebouwd werden, is verkocht. De laatste firmant, Willem van der Kaaij (76), gaat met pijn in het hart met pensioen, zonder opvolger.

 

AMSTERDAM – RIH Sport Amsterdam gaat stoppen per 1 juni a.s. Het pand aan de Westerstraat waar de fietsen voor 54 wereldkampioenen gebouwd werden, is verkocht. De laatste firmant, Willem van der Kaaij (76), gaat met pijn in het hart met pensioen, zonder opvolger.

De laatste jaren leefde RIH Sport Amsterdam in onmin met RIH-Cové BV in Venlo, die vroeger de ‘confectiefietsen’ van het merk RIH maakten. Bij het overlijden van de vroegere eigenaar Willem Bustraan zijn de merkrechten aan RIH-Cové in Venlo verkocht, en bleef het legendarische RIH-Sport Amsterdam een soort nostalgische flagship-store.

Geen opvolger gevonden

Toen het stroef begon te lopen tussen Van der Kaaij en Venlo, kreeg Van der Kaaij wegens zijn verdiensten, op persoonlijke titel een quotum van maximaal 250 RIH-Sport fietsen per jaar toegewezen door RIH-Cové. Dat was een gunst, aangezien hij volgens uitspraak van de rechtbank geen enkele RIH-fiets meer mocht maken. Dat vergemakkelijkte het vinden van een opvolger voor de winkel in Amsterdam natuurlijk niet.

Beroemdheden als klant

De boedel is te koop, en een oud ambacht wordt er niet langer beoefend. RIH Sport Amsterdam was een begrip voor liefhebbers van een handgebouwde fiets, en had beroemdheden als Leontien van Moorsel, Peter Post, Ingrid Haringa (foto rechts), Jan Derksen, Arie van Vliet, Gerrie Knetemann, Keetie Hage, Gerrit Schulte, Tiemen Groen en Henk Nijdam als klant.

RIH Sport was jarenlang sponsor van de KNWU baanselectie, en maakte twintig jaar lang fietsen voor de Russische baanwielrenners.

Foto: Op de foto Wim van der Kaaij aan het werk.

Reageer op dit artikel