nieuws

RAI Vereniging en BOVAG pleiten voor controle op fietsverlichting

Retailing

RAI Vereniging en BOVAG pleiten voor controle op fietsverlichting

Zowel RAI Vereniging als BOVAG zijn blij met de uitspraken van minister Opstelten, dat er ook in de toekomst op het voeren van fietsverlichting gecontroleerd blijft worden. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is handhaving cruciaal voor de veiligheid van fietsers in het verkeer.

DOETINCHEM – Zowel RAI Vereniging als BOVAG zijn blij met de uitspraken van minister Opstelten, dat er ook in de toekomst op het voeren van fietsverlichting gecontroleerd blijft worden. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is handhaving cruciaal voor de veiligheid van fietsers in het verkeer.

"RAI Vereniging is verheugd te constateren dat één en ander ondertussen wordt genuanceerd door zowel OM als minister Opstelten. Door het houden van verkeerscontroles, lijkt het erop dat fietsers zich de afgelopen jaren bewuster zijn geworden van goede fietsverlichting. Goede verkeersverlichting dient twee doelen, zien en gezien worden. Dat zijn voor fietsers belangrijke aspecten. De fietser is immers nog altijd een kwetsbare deelnemer in het verkeer", aldus RAI Vereniging in een reactie.

‘Handhaving op het voeren van goede fietsverlichting zeker niet los laten’
"De verkeersveiligheid van fietsers zou het onderspit kunnen delven als het OM gaat kijken naar effectiviteit en de efficiëntie van handhaving. Uit het SWOV rapport komt naar voren dat de relatie handhaving en gedraging minder duidelijk is vast te stellen bij deze doelgroep. Voor snelheid en alcohol is deze relatie wel wetenschappelijk vastgesteld, aldus de SWOV. Vandaar het voorstel om meer in te zetten op die laatste twee aspecten, maar de handhaving op het voeren van goede fietsverlichting zeker niet los te laten."

"RAI Vereniging roept op om door te gaan met handhaving. Zien en gezien worden redt naar haar mening nog steeds levens. Zien en gezien worden is tevens het speerpunt van het nog te introduceren keurmerk voor fietsverlichting waar RAI Vereniging momenteel hard aan werkt."

‘Iedereen snapt dat fietsen zonder licht in het donker levensgevaarlijk is’
Ook BOVAG geeft aan voor strikte handhaving te zijn: "BOVAG is blij met het nieuws dat het OM toch niets wijzigt in de handhavingsinzet. We maken ons wel zorgen over het advies van SWOV. Iedereen snapt dat fietsen zonder licht in het donker levensgevaarlijk is. Mocht het Openbaar Ministerie in de toekomst ooit nog overwegen om de handhaving alsnog op een laag pitje te zetten, dan zullen wij alles doen om dit te voorkomen", aldus BOVAG in een reactie.

Foto: ANP, Koen Suyk
 

Reageer op dit artikel