nieuws

Online HBD-training ‘Laat je niet overvallen

Retailing

Online HBD-training ‘Laat je niet overvallen

Voor de een zijn grootste angst, voor de ander het ‘risico van het vak’ en voor sommigen een ervaring waar ze mee moeten leren leven. Gelukkig is de kans dat je slachtoffer wordt van een overval niet zo groot, maar als het toch gebeurt is de impact enorm. Elke overval is er een teveel en daarom lanceert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) tijdens de Week van Veiligheid de nieuwe online training ‘Laat je niet overvallen’, specifiek gericht op (aankomend) winkelpersoneel.

 

DEN HAAG – Voor de een zijn grootste angst, voor de ander het ‘risico van het vak’ en voor sommigen een ervaring waar ze mee moeten leren leven. Gelukkig is de kans dat je slachtoffer wordt van een overval niet zo groot, maar als het toch gebeurt is de impact enorm. Elke overval is er een teveel en daarom lanceert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) tijdens de Week van Veiligheid de nieuwe online training ‘Laat je niet overvallen’, specifiek gericht op (aankomend) winkelpersoneel.

De training gaat op 11 oktober in première op verschillende ROC’s in het land, waar de leerlingen een gastcollege krijgen van een HBD-adviseur.

”Vorig jaar werden in de detailhandel 868 bedrijven overvallen”, vertelt Hendrik-Jan Kaptein, hoofd bestrijding winkelcriminaliteit bij het HBD. “Statistisch gezien maken juweliers, tabakszaken en videotheken de grootste kans een overvaller over de vloer te krijgen, maar ook supermarkten lopen een relatief groot risico.”

RAAK
Als je daadwerkelijk overvallen wordt, is de impact groot. Een overval kan een bom leggen onder je gevoel van veiligheid en je vertrouwen in mensen, kortom: je kunt nog lang last hebben van de psychische gevolgen ervan. De training richt zich daarom voor een belangrijk deel op preventie.

Kaptein: “Je kunt wel degelijk een aantal maatregelen nemen om je winkel minder aantrekkelijk te maken voor overvallers. Bijvoorbeeld door alert te zijn, goed op te letten. Maar de training gaat ook in op wat je kunt doen tijdens en na een overval. Het bekende RAAK principe, waarbij de R staat voor Rustig blijven, de A’s voor Acceptatie en Afgeven – van geld of goederen – en de K voor Kijken, om later een goede daderbeschrijving te kunnen geven. In deze training wijzen we ook de mogelijkheid om hulp te krijgen. Nog steeds is het aantal overvallen veel groter dan het aantal keren dat een beroep wordt gedaan op onze gratis opvang Slachtofferhulp Detailhandel.”

Reageer op dit artikel