nieuws

Meer interesse voor opleiding Eerste Fietstechnicus

Retailing

Meer interesse voor opleiding Eerste Fietstechnicus

Het aantal leerlingen dat kiest voor de opleiding Eerste Fietstechnicus stijgt. Dit blijkt uit een jaarlijkse telling die kennis- en opleidingscentrum Innovam heeft uitgevoerd onder alle ROC ‘s. Het totale aantal leerlingen in de mobiliteitsbranche is dit schooljaar gelijk gebleven aan vorig schooljaar.

 

NIEUWEGEIN – Het aantal leerlingen dat kiest voor de opleiding Eerste Fietstechnicus stijgt. Dit blijkt uit een jaarlijkse telling die kennis- en opleidingscentrum Innovam heeft uitgevoerd onder alle ROC ’s. Het totale aantal leerlingen in de mobiliteitsbranche is dit schooljaar gelijk gebleven aan vorig schooljaar.

In het schooljaar 2011-2012 volgen 14.426 leerlingen een opleiding voor een baan in de mobiliteitsbranche, zo blijkt uit de laatste telling die Innovam jaarlijks uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW. Vorig schooljaar was het aantal 14.424. Het aantal leerlingen is nu voor het derde jaar nagenoeg gelijk gebleven.

Aantal MBO-leerlingen techniek daalt
De landelijke trend laat zien dat het aantal leerlingen dat kiest voor een mbo opleiding in een technische richting met 4% daalt ten opzichte van vorig schooljaar (140.935 t.o.v.146.498, bron DUO). De opleidingen in de motorvoertuigtechniek kennen deze daling niet.

Tussen de opleidingsniveaus en de diverse deelbranches in de mobiliteitsbranche doet zich een aantal verschillen voor. Het aantal leerlingen in niveau 1, 2 en 4 opleidingen laat een daling zien, vooral op Bedrijfsautotechnicus en Motorfietstechnicus. Het aantal leerlingen in de opleidingen op niveau 3 is gestegen.

Meer interesse voor opleiding Eerste Fietstechnicus
Het aantal leerlingen in de opleiding voor Eerste Autotechnicus is toegenomen tot 2765, een stijging van 7,2%. De interesse in de opleiding Eerste Fietstechnicus en Eerste Motorfietstechnicus blijft groeien, het aantal leerlingen stijgt met tot resp. 69 en 80 leerlingen. Ook het aantal leerlingen in de opleiding voor Service Adviseur en Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche stijgt.

In de bedrijfsautosector neemt het aantal leerlingen op niveau 3 en 4 af, resp. Eerste Bedrijfsautotechnicus (-/- 5,2%) en Technisch Specialist Bedrijfsauto’s (-/- 10,0%).
De opleiding Technisch Specialist Personenauto’s laat wel een stijging zien, 2205 leerlingen (+ 8,1%). Daar tegenover staat dat de aantallen in de opleidingen Werkplaatsmanager Mobiliteitsbranche en Bedrijfsmanager Mobiliteitsbranche dalen.

Campagnes hebben effect gehad
“Het is goed te zien dat het aantal leerlingen dat voor de mobiliteitsbranche kiest niet meer daalt”, aldus Herme Bruin, directeur van Innovam. “Zeker als je kijkt naar landelijke daling van het aantal leerlingen dat voor een mbo opleiding Techniek kiest. We zijn blij dat de voorlichtings- en wervingscampagnes die Innovam en stichting OOMT de afgelopen jaren hebben gedaan effect hebben gehad.”

Jos Kleiboer, manager werkgeverszaken bij BOVAG: “Ondanks iets moeilijker economische tijden behoudt de branche haar aantrekkelijkheid. Leerlingen blijven kiezen voor een toekomst als vakman in de mobiliteitsbranche. Wat ook opvalt, is dat bedrijven iets meer BBL leerlingen hebben aangenomen dan vorig jaar. Ook dat is een positief signaal en geeft vertrouwen voor de toekomst.”
Innovam onderzoekt nu hoe de instroom van leerlingen aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De resultaten zijn naar verwachting in april bekend.

Reageer op dit artikel