nieuws

Kanjers vernieuwen opleidingen tweewielertechniek

Retailing

Kanjers vernieuwen opleidingen tweewielertechniek

Op 27 januari werd in het Leerhotel in Amersfoort het project ‘2Wheel, Praktijkleren in de Tweewielerbranche’ afgesloten. Drie jaar is er door verschillende werkgroepen keihard gewerkt aan de verbetering en vernieuwing van het praktijkonderwijs voor tweewielertechnici.

 

AMERSFOORT – Op 27 januari werd in het Leerhotel in Amersfoort het project ‘2Wheel, Praktijkleren in de Tweewielerbranche’ afgesloten. Drie jaar is er door verschillende werkgroepen keihard gewerkt aan de verbetering en vernieuwing van het praktijkonderwijs voor tweewielertechnici. Met resultaat; de opleidingen Fietstechniek en Gemotoriseerde Tweewielers zijn vernieuwd, voor de Regionale Praktijktrainingen (RPT) is nu een flexibele instroom mogelijk, er is een speciale vmbo promotiekit ontwikkeld en een professionaliseringsprogramma voor praktijkopleiders in gang gezet.

Het project 2Wheel Praktijkleren is een samenwerking van de stichting Mobiliteitsleren, ROC’s en bedrijven. Aanleiding was 3 jaar geleden de behoefte aan meer goed opgeleid personeel voor de branche, een betere instroom voor de RPT trainingen, kennisverbetering bij de praktijkopleiders en de wens om vanuit de vmbo opleidingen meer aandacht en leerlingen te krijgen voor tweewielertechniek.

Merken leveren materiaal en kennis

Docent Fietstechniek van het ROC Rijn-IJssel Herman Radstake (foto) vertelde wat het project heeft opgeleverd voor Fietstechniek. “Voor niveau 2 is de Learning Box (waarin de leerlingen digitaal praktijkopdrachten doen, red.) helemaal klaar. Voor de nieuwe opleiding niveau 3, tot Eerste Fietstechnicus, is staan alle opdrachten erin en ook vrijwel alle antwoorden.”

Bij het maken van de opdrachten en antwoorden, heeft de werkgroep nieuwe opleidingen fietstechniek intensief samenwerking gezocht met het bedrijfsleven. Garmin, SRAM, Shimano, Rohloff, Cycle Software, Gazelle, Campagnolo en Unigarant hebben materiaal en kennis aangeleverd. “We hebben merken uitgenodigd om materiaal aan te leveren en presentaties en trainingen te geven voor ROC-docenten. Gelukkig hebben velen daaraan gehoor gegeven,” vertelde Radstake.

Ondersteuning door RAI

Jaap Kroot, docent Gemotoriseerde Tweewielers aan het Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch, presenteerde de resultaten van 2Wheel Praktijkleren voor de gemotoriseerde tweewielers. “Voor ST, oftewel Scootertechniek, is in de Learning Box niveau 3 helemaal gevuld. Dat was een behoorlijke klus. We hebben vanuit RAI Vereniging, dat de leveranciers vertegenwoordigd, veel steun gekregen. De gemotoriseerde leden hebben trainingen georganiseerd en materiaal, gratis en tegen sterk gereduceerd tarief ter beschikking gesteld. Wij willen hen hier graag voor bedanken.” Onder meer Harley, Kymco en Piaggio, dat 3 MP3 scooters beschikbaar stelt voor ROC’s, hebben een steentje bijgedragen en zullen dat in de toekomst blijven doen.

Promotiekit vmbo

Bij de slotconferentie werd de speciaal ontwikkelde vmbo promotiekit (voor gemotoriseerde tweewielers) gepresenteerd door Kroot. In deze kit zitten verschillende onderdelen van een gemotoriseerde tweewieler. Daarbij zijn vragen opgesteld die de vmbo-leerlingen kunnen beantwoorden, en een promotiefilm (komende week te zien in de videorubriek op tweewieler.nl) met vragen daarbij. Er zijn 8 promotiekits, die door de ROC’s aan vmbo-scholen in de buurt worden gepresenteerd om de leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met gemotoriseerde tweewielertechniek. Meer informatie binnenkort op www.itsahotcase.nl.

RPT op locatie

Ramon Salceda van Tweewieler Academy/Innovam vertelde over de nieuwe opzet voor de RPT-trainingen. Om deelname te stimuleren is intensievere samenwerking gezocht met de ROC’s. Tweewieler Academy komt nu op locaties (lees: het ROC) trainen, en de ROC-docenten stimuleren hun leerlingen en diens leerbedrijf om zich in te schrijven. Gebleken is namelijk dat in de praktijk leerbedrijven de aanbeveling van de ROC-docent vrijwel altijd overnemen. Tweewieler Academy heeft een stand op de FietsVAK (standnummer 8.101) waar onder meer informatie over RPT trainingen te krijgen is.

In Tweewieler februari leest u meer over het project ‘2Wheel, Praktijkleren in de Tweewielerbranche’.

 

Reageer op dit artikel