nieuws

Hoofdredacteur Jack Oortwijn in BNR radioprogramma over Chinese fietsimport

Retailing

Hoofdredacteur Jack Oortwijn in BNR radioprogramma over Chinese fietsimport

Vanmorgen om 7.15 uur werd hoofdredacteur Jack Oortwijn van Tweewieler en Bike Europe op BNR Nieuwsradio geïnterviewd over de Chinese import van fietsen in Europa. Vanuit zijn functie als hoofdredacteur van Bike Europe werd Jack Oortwijn als expert op dit gebied gevraagd naar zijn mening over het feit dat de Europese Commissie onderzoek doet naar Chinese producenten die zouden worden gesteund door de Chinese overheid en er dus sprake is van oneerlijke concurrentie.

 

HILVERSUM – Vanmorgen om 7.15 uur werd hoofdredacteur Jack Oortwijn van Tweewieler en Bike Europe op BNR Nieuwsradio geïnterviewd over de Chinese import van fietsen in Europa. Vanuit zijn functie als hoofdredacteur van Bike Europe werd Jack Oortwijn als expert op dit gebied gevraagd naar zijn mening over het feit dat de Europese Commissie onderzoek doet naar Chinese producenten die zouden worden gesteund door de Chinese overheid en er dus sprake is van oneerlijke concurrentie.

Op dit moment loopt er een onderzoek van de Europese Commissie waarin bekeken wordt of de Chinese overheid haar eigen fietsproducenten voorziet van goedkope leningen en milde belastingmaatregelen. Een belangrijk deel van de Europese productie is in Nederlandse handen en daarmee schaadt China op deze manier de Nederlandse producenten.

Golf van goedkope fietsen

In het radiofragment hoort u Jack Oortwijn uitleggen waarom we niet blij moeten zijn als er een golf van goedkope fietsen naar Europa zou komen. Op de opmerking van presentator Humberto Tan dat hij als consument wel een fiets van € 50,- zou willen kopen, reageert Jack Oortwijn met: “Als je de fiets wilt gebruiken op de manier zoals we dat in Nederland, Duitsland, maar ook in landen als Denemarken en Zweden gewend zijn, dan zouden er wel degelijk kwaliteitseisen aan fietsen gesteld moeten worden. We zitten niet te wachten op weggooiproducten, waardoor de Nederlandse fiets van de markt zou worden gedrukt.”

Fietsen herverpakt in Sri Lanka

Jack Oortwijn geeft aan dat het goed is dat de Europese Commissie een onderzoek doet: “Ze kijken bijvoorbeeld ook naar het herverpakken van fietsen in landen als Sri Lanka, waardoor Chinese fietsen zonder heffing in Europa op de markt gebracht kunnen worden.” Afgelopen oktober besloot de Europese Unie de anti-dumping heffing te handhaven op 48,5% voor een periode van vijf jaar. Deze maatregel staat nu wederom ter discussie.

Reageer op dit artikel