nieuws

Onzekerheid heerst op Taipei Cycle Show

Retailing

Onzekerheid heerst op Taipei Cycle Show

Op de Tapei International Cycle Show, de toonaangevende vakbeurs voor de fietsindustrie die vandaag van start is gegaan, heerst vooral onzekerheid. Niet alleen over de economie en de consumentenbestedingen in Europa, maar ook over leveringen omdat problemen met de distributie blijven toenemen.

TAIPEI (Taiwan) – Op de Tapei International Cycle Show, de toonaangevende vakbeurs voor de fietsindustrie die vandaag van start is gegaan, heerst vooral onzekerheid. Niet alleen over de economie en de consumentenbestedingen in Europa, maar ook over leveringen omdat problemen met de distributie blijven toenemen.

De internationale fietsindustrie maakt zich zorgen over het komende jaar, zo wordt duidelijk op de Taipei International Cycle Show. Er is grote onzekerheid over hoe de fietsmarkt in met name Europa zich zal ontwikkelen met een minimale economische groei in veel landen en zelfs een krimpende economie in sommige andere landen.

Consumentenvertrouwen neemt toe in Europa
Een lichtpuntje is er wel: de Europese Commissie meldde vorige week dat het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie toeneemt. De vertrouwensindex voor de eurozone plust, vooral in Nederland maar ook in landen als Frankrijk, Polen en Italië.

De fietsindustrie verwacht dat de problemen in de distributieketen ook hun stempel gaan drukken op het komende jaar. Vorige week berichtte Tweewieler bijvoorbeeld al over de leveringsproblemen bij Shimano. Shimano kan de onverwacht sterk gestegen vraag naar kwaliteitsfietsen in Zuid-Amerika, China en Indonesië niet aan, wat zorgt voor langere levertijden.

Gewelddadige stakingen in Cambodja en Vietnam
De problemen met levertijden kunnen nog verder toenemen door arbeidersprotesten en rellen in Cambodja en Vietnam. Arbeiders protesteren daar hevig voor meer loon. Twee weken geleden draaide zo’n protest in Cambodja uit op een bloedige veldslag, waarbij drie demonstranten werden doodgeschoten. Het is nog onduidelijk in welke mate de productie van fietsen in Cambodja en Vietnam lijdt onder de protesten.

 

Reageer op dit artikel