nieuws

EU zet dumpingmaatregelen tegen import Chinese fietsen op de tocht

Retailing

EU zet dumpingmaatregelen tegen import Chinese fietsen op de tocht

De afgelopen oktober aangekondigde handhaving van de anti-dumping maatregelen tegen de import van fietsen uit China, staat op de tocht. In de Staatscourant van de Europese Unie is in de uitgave van 9 maart aangekondigd dat de Europese Commissie opnieuw gaat beoordelen of die maatregelen, die iedere geïmporteerde in China gemaakte fiets bijna 50% duurder maakt, terecht zijn.

BRUSSEL – De afgelopen oktober aangekondigde handhaving van de anti-dumping maatregelen tegen de import van fietsen uit China, staat op de tocht. In de Staatscourant van de Europese Unie is in de uitgave van 9 maart aangekondigd dat de Europese Commissie opnieuw gaat beoordelen of die maatregelen, die iedere geïmporteerde in China gemaakte fiets bijna 50% duurder maakt, terecht zijn.

Waarom de Europese Commissie opnieuw de Europese import van in China gemaakte fietsen gaat beoordelen, heeft te maken met nieuw bewijs. Zo is de Commissie duidelijk geworden dat de Chinese overheid de export van fietsen naar Europa niet langer subsidieert. Daarnaast stelt de Europese Commissie dat de structuur van de Europese fietsindustrie zodanig is veranderd dat dit een hernieuwd onderzoek noodzakelijk maakt.

Nu een anti-dumping tarief van 48.5% op Chinese fietsen
Op dit moment worden op fietsen geïmporteerd uit de Volksrepubliek China een anti-dumping tarief van 48.5% geheven. Deze zijn in oktober 2011 (wederom) van kracht geworden voor een periode van vijf jaar. Complete fietsen die in Nederland en België binnenkomen uit China worden daarmee meer dan de helft duurder dan de leveringsprijs af fabriek. Naast de 48.5% dumpingheffing worden de fietsen ook nog eens met 14% importheffing belast.

Dit geldt allemaal niet voor uit China geïmporteerde elektrische fietsen. Deze blijven buiten de dumpingheffing terwijl er voor deze fietsen ook nog een lagere – 6% – importtarief geldt. Een en ander wordt veroorzaakt doordat elektrische fietsen binnen de Europe import-regelgeving te boek staan als fietsen met hulpmotor.

Europese fietsfabrikanten willen vloedgolf van goedkope fietsen tegenhouden
Binnen 15 maanden moet het hernieuwde onderzoek door de Europese Commissie worden afgerond. Dan zal duidelijk worden of de anti-dumpingmaatregelen die nu al twintig jaar bestaan tegen de import van Chinese fietsen, zullen verdwijnen of niet. De Europese associatie van fietsfabrikanten heeft immer geijverd voor deze maatregelen om daarmee een enorme vloedgolf van ultra-goedkope Chinese fietsen tegen te houden. Ook al om dat die binnen de Europese markt tot een enorme prijserosie zou kunnen leiden.
 

Reageer op dit artikel