nieuws

Whereabouts App helpt wielrenners bij dopingcontrole

Retailing

Whereabouts App helpt wielrenners bij dopingcontrole

De Nederlandse Dopingautoriteit, Logica, InnoSportNL en NOC*NSF hebben een smartphone-applicatie ontwikkeld waarmee sporters, zoals wielrenners, hun verblijfsgegevens met enkele klikken op hun telefoon kunnen doorgeven en wijzigen.

De Nederlandse Dopingautoriteit, Logica, InnoSportNL en NOC*NSF hebben een smartphone-applicatie ontwikkeld waarmee sporters, zoals wielrenners, hun verblijfsgegevens met enkele klikken op hun telefoon kunnen doorgeven en wijzigen.

In Nederland dienen ongeveer 300 topsporters hun verblijfsgegevens, ofwel whereabouts, op te geven bij de Dopingautoriteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters het lastig vinden om altijd hun actuele gegevens door te geven, mede omdat ze niet op elk moment over een computer beschikken. Daarnaast weten sporters niet altijd zeker of ze de gegevens juist hebben ingevoerd, wat stress kan geven.

Met de Whereabouts App simpel gegevens doorgeven
De app is ontwikkeld om het sporters zo simpel mogelijk te maken hun gegevens te controleren en wijzigingen door te geven. Het is een aanvulling op het computersysteem en de sms-functie en maakt gebruik van GPS-technologie. De actuele verblijfplaats kan automatisch worden ingeladen. Ook kunnen de sporters herinnerd worden aan hun whereaboutsverplichting door het invoeren van reminders. De pincode beveiligt de privacy van de gegevens.

Eind september 2011 testten zo’n dertig sporters de eerste versie van de Whereabouts App voor iPhone uit.  Drie dagen na de lancering op 24 oktober 2011 hadden enkele tientallen gebruikers de iPhone app gedownload. In december kwam de Android-versie beschikbaar en met de lancering van de BlackBerry-versie komt de Whereabouts App nu voor nog meer Nederlandse topsporters beschikbaar.

Dopingautoriteit hoopt dat Whereabouts App internationale standaard wordt

De Whereabouts App bestaat nog alleen in Nederland. De Dopingautoriteit hoopt dat deze app de internationale standaardapplicatie wordt. Het internationale antidopingagentschap WADA toont interesse voor het gebruik van de app, wellicht zelfs al voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Hiermee zou de Whereabouts App wereldwijd en voor alle sporten beschikbaar komen.

 

Reageer op dit artikel