nieuws

Prijsverhogingen onvermijdelijk door koersval euro

Retailing

Prijsverhogingen onvermijdelijk door koersval euro

Dat dit jaar de prijzen voor fietsen en fietsproducten behoorlijk zullen gaan stijgen, staat vrijwel vast. De forse koersval van de euro ten opzichte van de dollar maakt dat die prijsverhogingen onvermijdelijk zijn. Vooral ook omdat, naast behoorlijk wat complete fietsen en e-bikes die in Nederland op de markt worden gebracht, ook veel fietsonderdelen en accessoires gekocht worden in het Verre Oosten waarbij wordt betaald in dollars.

AMSTERDAM – Dat dit jaar de prijzen voor fietsen en fietsproducten behoorlijk zullen gaan stijgen, staat vrijwel vast. De forse koersval van de euro ten opzichte van de dollar maakt dat die prijsverhogingen onvermijdelijk zijn. Vooral ook omdat, naast behoorlijk wat complete fietsen en e-bikes die in Nederland op de markt worden gebracht, ook veel fietsonderdelen en accessoires gekocht worden in het Verre Oosten waarbij wordt betaald in dollars.

Vanwege de nog maar kortgeleden met forse boetes voor de grootste fietsmerken afgesloten procedure van de Nederlandse Mededigingsautoriteit, Nma, staan leveranciers niet te springen om antwoord te geven op vragen over eventuele prijsverhogingen. Maar dat die er dit jaar gaan komen, is duidelijk wanneer de koersontwikkeling van de euro van de afgelopen maanden in ogenschouw wordt genomen.

Op dit moment wordt 1 euro verhandeld voor tussen de 1,27 – 1,28 Amerikaanse dollar. Nog geen jaar geleden werd voor diezelfde euro tussen de 1,40 en 1,45 dollar betaald. Daarmee is de waarde van de euro dus met rond de 15% gedaald. Volgens financiële specialisten gaat het niet bij dat percentage blijven.

Doordat de Amerikaanse economie tekenen van herstel vertoont terwijl de Europese economie kampt met een schuldencrisis en een stagnerende groei, wordt voor de komende maanden een verdere koersval van de euro verwacht. Volgens diverse banken ligt er een daling van de waarde van de euro in het verschiet tot 1,15 en 1,10 dollar. Dat houdt dan een daling van de waarde van de euro met bijna 25% in.

Of fietsen en e-bikes die in het Verre Oosten worden gemaakt evenals de onderdelen en accessoires dan ook 25% duurder worden, is niet gezegd. Zulke prijsverhogingen zullen nu eenmaal niet direct door de consument worden geaccepteerd.

Keerzijde van de koersval van de euro is dat het zou kunnen leiden tot een hogere fietsverkoop en meer fietsgebruik. Vooral omdat de benzineprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen. Dat die records ook fors gebroken zullen gaan worden, staat vrijwel vast. Tenzij de Europese leiders een toverformule voor de schuldencrisis uit de hoge hoed weten te toveren tijdens de komende top. Zeer waarschijnlijk is dat echter niet.
 

Reageer op dit artikel