nieuws

E-bikes gevaarlijk voor senioren

Retailing

E-bikes gevaarlijk voor senioren

Er is dringend behoefte aan meer en betere producten die het fietsen voor senioren veiliger maken zijn. Dat zegt de Fietsersbond. Volgens een onderzoek door de Fietsersbond lopen senioren een drie maal hoger risico op letsel bij fietsongevallen. Vooral e-bikes kunnen gevaarlijk zijn.

DOETINCHEM – Er is dringend behoefte aan meer en betere producten die het fietsen voor senioren veiliger maken zijn. Dat zegt de Fietsersbond. Volgens een onderzoek door de Fietsersbond lopen senioren een drie maal hoger risico op letsel bij fietsongevallen. Vooral e-bikes kunnen gevaarlijk zijn.

Veel voorkomende ongelukken onder fietsende senioren zijn vallen bij het opstappen, een obstakel over het hoofd zien, schrikken van achterop komende scooters en wegglijden. De Fietsersbond onderzocht samen met senioren welke mogelijkheden er zijn om het rijden op een gewone fiets veiliger en gemakkelijker te maken. Pedalen, koplampen, achteruitkijkspiegels, richtingaanwijzers, brede banden, (zonne)brillen en hoortoestellen werden aan een test onderworpen. Ook speciale fietsen zoals driewielers werden beoordeeld.

Tekort
De tests laten zien dat krachtige koplampen, slipvrije pedalen, een goede spiegel, richtingaanwijzers en brede banden het fietsen voor ouderen veiliger en comfortabeler kunnen maken. Er is echter een schreeuwend tekort aan dergelijke accessoires die het fietsen veiliger kunnen maken. Een gat in de markt, aldus de Fietsersbond. Die ook vindt dat nieuwe fietsen te vaak met inferieure onderdelen, zoals koplampen en pedalen van slechte kwaliteit, zijn uitgerust.

Elektrische fietsen
Veel ongelukken gebeuren met elektrische fietsen, zo meldt de Fietsersbond. Met name bij het wegrijden als de ondersteuning te abrupt start. Het is volgens de testers belangrijk dat de ondersteuning rustig start en weer stopt als de pedalen stilgehouden worden. Vooral bij fietsen met Ion-technologie werkt dit prima, vindt de Fietsersbond, maar er zijn ook elektrische fietsen die met hun abrupt inkomen van de aandrijving voor ongelukken zorgen. Zo blijkt wegrijden voor ouderen ook lastiger wanneer een e-bike over een bewegingssensor beschikt, omdat het dan eventjes duurt voor de ondersteuning start.

 

Reageer op dit artikel