nieuws

Vers kapitaal en nieuwe partner voor fietsenbedrijf Eddy Merckx

Retailing

Vers kapitaal en nieuwe partner voor fietsenbedrijf Eddy Merckx

Eddy Merckx Holding, de moedervennootschap van het fietsenbedrijf Eddy Merckx, heeft het kapitaal met 7,4 miljoen euro opgetrokken. Dit geld is afkomstig van Diepensteyn, de holding van Palm Breweries-topman Jan Toye, de nieuwe partner in de Eddy Merckx Holding.

EDEGEM – Eddy Merckx Holding, de moedervennootschap van het fietsenbedrijf Eddy Merckx, heeft het kapitaal met 7,4 miljoen euro opgetrokken. Dit geld is afkomstig van Diepensteyn, de holding van Palm Breweries-topman Jan Toye, de nieuwe partner in de Eddy Merckx Holding.

Naast de intrede van Diepensteyn zette hoofaandeelhouder Sobradis, de holding van Joris Brantegem, een bestaande lening om in kapitaal. “De kapitaalverhoging was om meerdere redenen noodzakelijk”, zegt Kurt Moons, de gedelegeerd bestuurder van Eddy Merckx Cycles. “De fietsensector is enorm kapitaalintensief. We willen nog heel wat nieuwe plannen realiseren en daarvoor is een sterke financiële basis de allereerste voorwaarde.” Na de financiële operatie controleert Sobradis 67 procent van de aandelen. Met zowat 20 procent is Diepensteyn de tweede grootste partij geworden. De rest van de aandelen zit bij Kurt Moons en Eddy Merckx.

Merckx verkocht zijn geesteskind in 2008 aan Sobradis. Na de overname waren de cijfers van Eddy Merckx Cycles allesbehalve goed. De omzet ging dan wel in stijgende lijn, de rentabiliteitscijfers waren dramatisch. In 2009 ging zowel het nettoresultaat (-853.654 euro) als de cashflow (-735.222 euro) zwaar in het rood. En dat is zonder de dure deal met het Quick-Step Cycling Team, die pas vanaf 2010 in de boeken kwam. Omdat het bedrijf zijn boekjaar heeft verlengd, zijn die cijfers nog niet bekendgemaakt. “Maar nettowinst zit er nog niet meteen in”, reageert Kurt Moons nuchter.

Merckx zelf is niet meer in dienst, maar hij factureert zijn diensten aan het bedrijf via zijn eigen vennootschap Sabax. Zijn aanwezigheid en gezicht naar buiten toe is heel belangrijk voor de toekomst van het bedrijf. Merckx is nog niet van plan te stoppen. “De fabriek is mijn leven. Ik heb nog veel te veel energie om met pensioen te gaan.”

(Dit is een bewerking en verkorting van het artikel van Dirk Van Thuyne en Bert Lauwers voor Belga News Agency)
 

Reageer op dit artikel