nieuws

Inhaalslag in oktober na verregende zomer

Retailing

Inhaalslag in oktober na verregende zomer

De maand oktober laat in navolging van september ook weer een bescheiden plus in de verkopen zien. De totale markt groeide 3,4 (afgerond index 103), voornamelijk door een stijging in de verkopen van hybridefietsen en e-bikes. Opvallend is dat de verkoopcijfers in oktober vrijwel gelijk liggen aan september, terwijl in voorgaande jaren oktober toch altijd wat lager lag. We zien dus een inhaaleffect na de stagnerende markt in de verregende zomer.

AMSTELVEEN – De maand oktober laat in navolging van september ook weer een bescheiden plus in de verkopen zien. De totale markt groeide 3,4 (afgerond index 103), voornamelijk door een stijging in de verkopen van hybridefietsen en e-bikes. Opvallend is dat de verkoopcijfers in oktober vrijwel gelijk liggen aan september, terwijl in voorgaande jaren oktober toch altijd wat lager lag. We zien dus een inhaaleffect na de stagnerende markt in de verregende zomer.

Deze stijgende trend zien we terug bij zowel de vakhandel als de branchevreemde aanbieders (die worden meegenomen in het totale cijfer). Hybridefietsen hebben een relatief slechte zomer achter de rug, dus de lift in de verkopen van 12% in de totale markt is welkom. Ook in de vakhandel zagen we dit terug (+11%). Toch valt hier nog wat in te halen, want op jaarbasis (dus de afgelopen 12 maanden bij elkaar opgeteld) staat de teller voor de totale markt voor hybridefietsen op een -9%. De gemiddelde prijs van het hybridesegment staat echter niet onder druk.

Gemiddelde verkoopprijs e-bikes daalt
Dat geldt niet meer voor e-bikes. Hierin neemt de gemiddelde verkoopprijs af met 6% ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op een bedrag (in de totaalmarkt) van € 1.977,-. Het aantal verkochte e-bikes nam in oktober bijna 43% toe ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op ongeveer 12.000 stuks. De maanden augustus en september lieten elk een verkoopniveau zien van 12.000 en 13.000 stuks, dus de verkopen van e-bikes stabiliseren zich de afgelopen drie maanden.

Dit heeft als gevolg dat e-bikes op jaarbasis uitkomen op een stijging van 3% in een totale fietsenmarkt die nog altijd (door de slechte zomer) 6% achterloopt (in stuks verkopen). Ter vergelijking: tot nu toe was de maand mei met een verkoop van 26.000 e-bikes de topmaand.

Reageer op dit artikel