nieuws

Assemblagefaciliteit Wuzhou e-bikes in Roosendaal gesloten

Retailing

Assemblagefaciliteit Wuzhou e-bikes in Roosendaal gesloten

Ruim 1 jaar na de opening van de Nederlandse assemblagefaciliteit van Wuzhou Intercontinental Electric Bikes Ltd waar e-bikes worden geproduceerd onder de merknaam Apollo, heeft de Rabobank de stekker eruit getrokken. Eind november heeft deze bank beslag laten leggen op de inboedel.

ROOSENDAAL – Ruim 1 jaar na de opening van de Nederlandse assemblagefaciliteit van Wuzhou Intercontinental Electric Bikes Ltd waar e-bikes worden geproduceerd onder de merknaam Apollo, heeft de Rabobank de stekker eruit getrokken. Eind november heeft deze bank beslag laten leggen op de inboedel.

De stap van de Rabobank is een enorme tegenslag voor de Chinese producent die de faciliteit had opgezet voor de assemblage van e-bikes en e-scooters in een hal van 2.000 m2 die wordt gehuurd van de gemeente Roosendaal. De Roosendaalse locatie zou uit moeten groeien tot het centrale service- en distributiecentrum voor West-Europa voor bestaande en nieuwe Wuhzou-klanten in de Benelux, Duitsland, Italië en Frankrijk. Het bedrijf is gestart met 12 medewerkers en zou volgens verwachting snel uitgroeien naar 50 medewerkers en een jaaromzet van 50 miljoen euro.

In de regionale krant de Stentor uitte directeur Mathijs Brugmans zijn ongenoegen over de stap van de Rabobank. Hij moest bovendien van zijn Nederlandse medewerkers horen over de inbeslagneming, omdat hij zelf op het hoofdkantoor van Wuhzou Intercontinental was in Wuhzou, China, tevens zijn woonplaats.

Wuzhou Intercontinental Electric Bikes Ltd opereert zoals gezegd hier in West-Europa onder de merknaam Apollo Electris Bikes. Het bedrijf is opgericht in 1993 in Shijiazhuang, in de Hebei provincie in China. In juni 2004 is Wuhzou overgenomen en wordt sindsdien gerund door Nederlands management.

Achtergronden
Eind augustus 2010 heeft tijdens het bezoek van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant aan de Chinese stad Shanghai, Wuzhou Intercontinental Electric Bikes Ltd. het contract getekend voor het vestigen van een assemblagecenter van e-bikes en e-scooters in.

Het Wuzhou concern vervaardigt allerhande varianten van elektrische hoog- en laagspanningsproducten, waaronder industrieel verlichting- en schakelmateriaal, maar ook elektrische fietsen en scooters. De producten zijn op Europese leest gestyled en TÜV gecertificeerd. 

Assemblage in de lokale markt in plaats van in het land van herkomst geeft naast werkgelegenheids- voordelen ook fiscale voordelen; de te betalen invoerrechten worden van 67% teruggebracht naar 7% en omdat het een eco-product betreft krijgt men ook ontheffing van de resterende 7%.

Reageer op dit artikel